referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Articolele sticlo-cristaline

Categoria: Referat Chimie

Descriere:

AceÅŸti catalizatori contribuie la distribuirea sticlei în două faze de topire de diferită compoziÅ£ie în timp ce aceÅŸti catalizatori intră în compoziÅ£ia unei din acesteia faze formînd pe tot volumul sticlei poÅ£iuni microlicuate. Prin aceasta se formează o mare suprafaţă de desfacere a fazelor...

Varianta Printabila 


untitled

TEMA: Bazele teoretice de producere a articolelor sticlocristaline

 

Metoda elaborată n anii 50 a folosirii cristalizării sticlei au permis de a primi materiale sticlocristaline numite n URSS microcristaline.

Microcristalele datorită structurii fine a cristalelor, n funcţie de masă mică, combinării proprietăţilor de preţ fizico-chimice şi posibilităţii obţinerii prin metoda tehnologiei sticloase, pe larg se folosesc n diverse domenii a gospodăriei comunale.

Materialele stcilocristaline cunoscute n prezent se grupează n 2 grupe:

 • microcristale tehnice, sintezate pe baza oxizilor puri şi snt numite pentru cazuri speciale;
 • zgură sticloasă obţinută pe baza zgurei de sital metalurgice şi snt menite pentru folosirea pe larg n diverse domenii industriale şi n construcţii.
 • Dirijarea cristalizării sticlei se foloseşte pentru obţinerea materiei sticlocristaline de tip – microcristaline şi zgură de sital. n masa sticloasă, ce are calităţi obtimale de cristalizare n masă se introduc adaosuri ce intensifică procesul de catalizare – numiţi catalizatori.

  Introducerea unor cantităţi mici de catalizatori la o anumită prelucrare termică aduc la formarea n sticlă a centrelor de cristalizare, ce contribuie la obţinerea structurii fine n material.

  Mecanismul formării centrelor de cristalizare n funcţie de compoziţie sticloasă n tipul catalizatorului pot fi diverse.

  ntr-un caz n calitate de catalizator se folosesc agenţi de catalizare mecanici – metale de preţ şi oxizii lor (Pt, Au, Ar, CuO) care n rpocesul de fierbere se dizolvă n masa sticloasă.

  La prelucrarea termică a acestor sticle (la temperatura corespunzătoare primei stadii de catalizare).

  Catalizatorii indicaţi se elimină n formă de particole microcristaline cu dimensiuni mai mici de 100 A, care prezintă bazele de catalizare a sticlei.

  n alt caz catalizatorii servesc diferiţi oxizi şi sărurile metalice (fosfaţi, sulfaţi, storizi, oxizi de titan, circoniu etc). Aceşti catalizatori contribuie la distribuirea sticlei n două faze de topire de diferită compoziţie n timp ce aceşti catalizatori intră n compoziţia unei din acesteia faze formnd pe tot volumul sticlei poţiuni microlicuate. Prin aceasta se formează o mare suprafaţă de desfacere a fazelor, care scade energia formării centrului de cristalizare a fazei iniţiale şi apelează la dezvoltarea stabilă a centrelor de cristalizare pe toată masa – aceasta este prima stadie de cristalizare.

  n cristalizarea zgurei de sital are loc microlicuaţia caracteristică cristalizării.

  Conţinutul sulfilităţii de sulf n limitele anumite nu influenţează la natura fazei de cristalizare, dar anume n acest caz determină cantitatea ei.

  Un rol pozitiv n procesele ndreptate asupra cristalizării sticlei joacă ftorul, adaosurile care micşorează temperatura nceperii cristalizării, ce este foarte important din punct de vedere tehnologic.

  Dacă se ridică temperatura n contună a prelucrării termice se pronunţă faza cristalică principală. Formarea ei se regulează cu structura materialului primit pe prima treaptă. Creşterea cristalelor, mărimea lor, consecutivitatea eliminării fazelor cristalice pe a doua treaptă a cristalizării e posibilă şi regularea temperaturii şi timpului de rezistenţă.

  Microcristalele tehnice pentru primirea cărora se folosesc diferite materiale şi materiale deficitare şi foarte scumpe (ZrO2, TiO2), diferă de zgura de sital mai mult dizolvate şi o microstructură mai densă cu o nsemnătate mai mare a nsuşirii fizico – chimice.

  Datorită strucutiii fine cristalice şi a conţinutului ridicat a fazei cristalice a zgurei de sital care dispun de nsuşirii de preţ fizico – chimice – comparativ rezistenţei mecanice nalte, rezistenţa termică naltă şi chimică, cu o rezistenţă naltă la uzură, ce face acest material foarte perspectiv pentru ntrebuinţarea diefrite regiuni a gospodăriei ţărăneşti.  

  Referat oferit de www.ReferateOk.ro
  Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
  Horoscop
  Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
  referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica