referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Stresul determina modificari biochimice celulare

Categoria: Referat Biologie

Descriere:

OBÅ¢INEREA REACTANTULUI : Reactantul folosit in partea experimentala a fost un amestec de trisulfura de fier amoniacala (2n.) cu acid sulfuric (2n.). S-a luat in consideratie concentratia substanÅ£elor expuse în amestec. Îndată reactantul se agită bine ÅŸi se observă culorarea lui într-o culoare mat-galben-oranj...

Varianta Printabila 


untitled

Stresul determina modificari biochimice celulare

Impactul stresului asupra parametrilor fiziologici.

 

Romania se afla pe primul loc in Europa in ce priveste afectarea populatiei de stres (52% din oameni). In aceste procente se regasesc si tineri si chiar copii. Fiind o problema de actualitate am incercat sa luam pulsul „starii de stres” la nivelul a trei clase din liceul nostru. Au fost chestionati un numar de 81 subiecti (elevii de clasa a-XIa). Li  s-a cerut fara sa se semneze, sa raspunda la doua intrebari:

1.      Va considerati afectati de stres?

2.      Care sunt principalii factori raspunzatori de stresul vostru?

Din analiza rezultatelor s-a observat ca la prima intrebare 72% se considera stresati. Printre factorii enumerati ca raspuns la intrebarea a doua amintesc: situatia materiala, conflicte in familie, conflicte cu colegii, abundenta testelor de evaluare in acelasi timp etc.

Concluzia este ca stresul este o problema si in viata tinerilor si trebuie tratata cu seriozitate atat de familie cat si de scoala.

Asa stand lucrurile am vrut sa aprofundez aceasta tema. Mi-a fost de mare folos un studiu realizat cu elevii din republica Moldova carora li s-au facut investigatii la nivelul pielii, inimii, sistemului digestiv, ocazie cu care s-au observat modificari substantiale ale parametrilor fiziologici ai acestora, in conditii de stres.

Organismul raspunde la stres prin cresterea tensiunii arteriale, accelerarea ritmului cardiac, digestie perturbata (enterocolita, ulcer), afectiuni ale pielii (psoriazis).

Pentru a afla modul cum influenteaza anumiti factori raspunzatori de stres organismul celor care au participat la investigatii s-a urmarit modul cum se modifica cantitatea de acid lactic in diferite lichide ale organismului (saliva, sange, urina, secretii ale pielii). De remarcat faptul ca metoda devine stresanta daca se apeleaza la seringa. Se poate folosi metoda dermala, mai simpla dar mai anevoioasa.

Se pune intrebarea, de unde provine acidul lactic in lichidele amintite? Glicogenul este un polizaharid format din resturi de α-glucoza depozitat in ficat si in muschiul striat. El e prezent in citoplasma celulelor sub forma de granule, ce contin si enzimele necesare implicate atat in biosinteza cat si degradarea acestui polizaharid, precum si unele enzime ce regleaza aceste procese. Glicogenul este scindat enzimatic si se transforma treptat treptat in  molecule de glucozo-fosfat care nu pot difuza in afara celulelor. Dar glucozo-fosfatul e transformat si el enzimatic in glucoza care poate difuza in afara celulelor, trece in sange si e transportat la celulele creierului, rinichilor, intestinului si tesutului muscular striat.

Urmeaza procesul de glicoliza celulara prin care glucoza e transformata aerob in piruvat  sau anaerob in lactat cu producere de energie (ATP).

Organismele superioare utilizeaza transformarea anaeroba glucoza-lactat pentru producerea de energie la nivelul tesutului muscular si in cazul unor situatii limita (stres), pentru perioade scurte de timp cand oxigenul nu e accesibil.

 

Scindarea glicogenului (glicogenoliza):


       glicogen                                              glucoza

 

In celulele cu metabolism aerob:

Glucoza+2H3PO4+2ADP → 2Piruvat + 2ATP

 

In celulele cu metabolism anaerob:

Piruvat

(CH3COCOOH)              (CH3CHOHCOOH)

 

Transformarea glucozei in acid lactic:

CHCOOH + 4ATP

                                      OH

                                              

In conditii de stres corticosuprarenala elibereaza cantitati mari de hormoni glucocorticoizi si astfel se accentueaza procesele de degradare a glicogenului (glicogenoliza) si de crestere a concentratiei de lactat.

Acidul lactic ajunge prin circulatia sangelui in lichidele amintite si poate fi pus in evidenta (calitativ si cantitativ) cu ajutorul Fe2S3  2n in mediu acid (H2SO4)  2n. Se formeaza o combinatie complexa galben oranj.

Am sa redau metoda de lucru pentru determinarea acidului lactic din secretiile pielii cu ajutorul metodei dermale.

Adolescenţii au fost testaţi dermal n trei perioade diferite ale anului de nvăţămnt şcolar: I. n condiţii confortogene (dimineaţa); II. nainte de proba de evaluare (cu 20 min.)II.după proba de evaluare (5-10 min.)

METODA CERCETĂRII :

1. Se pregătesc fişele de filtru (2x3 cm2 )

2. Fişele umezite n apă distilată se pun pe suprafaţa externă a minii (cu penseta)

3. După 5-10 min. (cnd sunt uscate) se pun n eprubete cu 10 ml apă distilată.

4. Apoi la 5 ml extract obţinut se adaugă 0.05 ml reactant (preparat din timp). Complexul obţinut capătă o culoare galben deschis

5. Se fotocolorimetreaza amestecul de  λ = 400 nm n chiuvete cu canal optic de lungime 1 cm, proba de control – 5ml de apă distilată şi 0.05 ml reactant

6. Se introduc datele n tabel

7. Se construieste curba de calibrare şi se determina coeficientul corespunzător.

OBŢINEREA REACTANTULUI : Reactantul folosit in partea experimentala a fost un amestec de trisulfura de fier amoniacala (2n.) cu acid sulfuric (2n.). S-a luat in consideratie concentratia substanţelor expuse n amestec. ndată reactantul se agită bine şi se observă culorarea lui ntr-o culoare mat-galben-oranj.

CONSTRUIREA CURBEI-ETALON PENTRU DETERMINAREA LACTATULUI

Pentru a determina conţinutul lactatului se construeşte curba-etalon n felul următor: iniţial se pregăteşte soluţia etalon (1ml conţine 5 mg lactat) . Pentru aceasta se cntăreşte cantitatea necesară de reactiv, se dizolvă n 100 ml apă distilată, după ce n 10 eprubete se ntroduc soluţii cu volumele indicate n tabel, de fiecare dată agitnd conţinutul eprubetei.

n alt şir de eprubete se toarnă consecutiv cte 5 ml soluţie şi reactivul necesar, apoi determinăm densitatea optică la KFK-2 (la λ = 400nm). n calitate de martor a servit proba fără lactat (5ml apă distilat + 0,05 ml reactant). După datele obţinute se construeşte curba de calibrare, depunnd pe axa abciselor conţinutul de lactat, iar pe axa ordonatelor densitatea optică (din tabel).

TABELUL ETALON


Warning: fopen(produse/729_1259314182.htm): failed to open stream: No such file or directory in /home/referate/public_html/referat.php on line 127

Warning: fgetc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/referate/public_html/referat.php on line 131
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica