referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Cosmosul

Categoria: Referat Astronomie

Descriere:

Toate galaxiile, împreunã cu spaÅ£iul cuprins între ele, alcãtuiesc Universul. Acesta este imposibil de mãsurat, ÅŸi se spune cã este infinită. Vârsta sa este cuprinsã între 15 ÅŸi 17 miliarde de ani. Universul a luat naÅŸtere în urma exploziei ,,oului cosmic”. Explozia a fost numita de cãtre astronomul George Gamow (1904-1968) ,,big bang” adica marea explozie...

Varianta Printabila 


1

Universul

 

Universul este lumea ntreag, ansamblul a tot ceea ce exist, a tot ceea ce ne nconjoar, vzut si nevzut.

Stelele sunt corpuri cereşti fierbinţi, formate din gaze ce ard permanent. Din aceasta cauz, stelele degaj caldur şi lumin fiind singurele corpuri cereşti care au caldur şi lumin proprie O parte din cldur şi lumina lor se transmite planetelor si sateliţilor acestora.

Culoarea stelelor : n funcţie de temperatura lor, stelele sunt roşii, galbene sau albastre. Stelele roşii au o temperatur de circa 3.000C. Acestea mai sunt numite şi stele reci. Stelele galbene,  sunt cu ceva mai ,,calde” ajungand la 5.500C. Stelele albastre sunt stele fierbinţi circa 30.000C.

De exemplu, Sirius este o stea albastr.

Numrul stelelor este foarte mare. Ceea ce cuprindem cu privirea este numai o mic parte din mulţimea stelelor care alctuiesc Universul. Stelele vzute de noi sunt şi cele mai apropiate de planeta Pmnt.

Constelaţiile : Gruprile mici de stele alctuiesc constelaţii. Oamenii le-au denumit dup conturul lor, asemntor unor obiecte : Carul Mare, Carul Mic, Balanţ etc. Pe cer pot fi vzute 88 de constelaţii.                                                                                                  Din cauza mişcrii de rotaţie a Pmntului n jurul Soarelui, unele constelaţii se vd numai n anumite luni ale anului : Orion n decembrie, Lyra n iulie. Galaxia : O aglomerare de miliarde de stele formeaza o galaxie. Partea central a galaxiei se numeşte nucleu.  n nucleu este concentrata cea mai mare parte a stelelor din galaxie. Pmntul, mpreun cu Soarele şi celelalte planete, face parte din galaxia Calea Lactee.  Aceast conţine aproximativ 200 miliarde de stele. Toate galaxiile, mpreun cu spaţiul cuprins ntre ele, alctuiesc Universul. Acesta este imposibil de msurat, şi se spune c este infinită. Vrsta sa este cuprins ntre 15 şi 17 miliarde de ani. Universul a luat naştere n urma exploziei ,,oului cosmic”.  Explozia a fost numita de ctre astronomul George Gamow (1904-1968) ,,big bang” adica marea explozie. Ulterior, materia rezultat din explozie s-a concentrat n stele, planete, sateliţi, comete, meteoriţi şi praf interstelar.

Sistemul solar

 

Sistemul solar este format din corpuri cereşti a cror dimensiune variaz de la mrimea unui grunţe de nisip pn la sfere de diametre de mai multe mii de km. Sistemul Solar cuprinde : Soarele, nou planete, 54 de sateliţi naturali, sute de asteroizi, milioane de meteoriti şi foarte multe comete.

Dintre toate aceste corpuri cereşti, Soarele este cel mai mare. 99% din materia Sistemului Solar este concentrata n Soare. Celelalte corpuri cereşti sunt mult mai mici şi se rotesc n jurul lui la distanţe apreciabile. Drumul pe care l parcurge un corp n jurul soarelui se numeşte orbita. Orbitele au forme circulare. Soarele este o stea de mărime mijlocie, aflata la 30.000 de ani lumina de centrul galaxiei Calea Lactee.

S-a născut acum 5 miliarde de ani, din materie cosmica. La nceput era mult mai luminos şi mai fierbinte. Pe masura ce mbătrneşte, cantitatea de căldura emanate şi intensitatea luminii sale scade, deoarece materia din care este alcatuit  se consuma prin ardere. ntre Pămnt şi Soare este o distanta de 150 milioane km.

Planetele sunt corpuri cereşti de forma sferica. Ele sunt reci, adica nu au lumina si caldura proprii. Planetele se rotesc n jurul Soarelui, de la care primesc lumina si caldura. n ordinea departarii de Soare, cele noua planete ale Sistemului Solar sunt: Mercur, Venus, Pămnt, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto.

Sateliţii sunt corpuri cereşti reci care se rotesc n jurul planetelor, si impreuna cu acestea, n jurul Soarelui. ntotdeauna, sateliţii sunt mai mici decat planeta n jurul caruia se rotesc. n afara de Mercur si Venus, toate celelalte planete au sateliţi. Pămntul si Pluto au doar cate un satelit, iar Saturn are cei mai multi – 16. Exista si sateliţi artificiali. ncepand cu anii ’50, au fost construiti si lansati n jurul Pămntului peste 8.000 de sateliţi artificiali.

Cometele sunt corpuri cereşti care au nfatisarea unor stele cu coada. De aceea, grecii le numeau ,,stele pletoase”. Cometele se compun din cap si coada. La cap se deosebeste nucleul – partea central, alcatuit din gheata – si coama, care nconjoara nucleul sub forma unui nor strlucitoare de gaze. Coada se ntinde ntotdeuna n directia opusa Soarelui, deoarece este impinsa de vantul solar.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica