referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Nasterea sistemului solar

Categoria: Referat Diverse

Descriere:

Sistemul solar face parte din Galaxia numitã Calea Lactee, o galaxie în formã de spiralã cu un diametru de 100 000 ani luminã fatã de o grosime de 1000-2000 ani luminã. Ea are trei sau patru brate în care este concentratã materia (tipul galaxiei noastre este Sc sau SAB dupa parerile unor astronomi). Sistemul nostru este situat în unul din aceste brate la circa 30 000 ani luminã de centrul ei. Nucleul Galaxiei are o lungime...

Varianta Printabila 


1

 

 

Inceputul Universului

 

           Astronomii cred ca totul a aparut în urma cu 15 miliarde de ani cu formarea particulelor care se agitau cu vitexe apropiate luminii. Dupa un sfert de ora în urma fuziunii nucleare s-au format nucleele atomice usoare. Apoi s-au format atomii si abia la capatul a 300 000 - 400 000 ani temperatura a scazut sub 3 000 C. Dupa sute de milioane de ani s-au format galaxiile. Teoria Big bangului a fost elaborata datorita analizei luminii emisa de galaxii, lumina acestora ajungând la noi cu o tenta luminoasa, ceea ce înseamna ca galaxiile se îndeparteaza unele de altele. Efectul spre rosu al galaxiilor care se departeaza de noi este numit efect Dopler. Cu ajutorul acestuia putem afla distantele între galaxii precum si daca acestea se apropie sau se departeaza de noi.

           Daca expansiunea va continua Universul, va devenii din ce în ce mai gol, iar spatiul din ce în ce mai rece. Însa daca Universul va începe sa se contracte, galaxiile se vor apropia pâna când vor intra în coliziune si vor fuziona. Totul va fi distrus. Acesta va fi Big crunch. Viitorul depinde de cantitatea de materie pe care o contine Universul pe metru cub. Însa potrivit informatiilor actuale ea este prea mica pentru ca Universul sa înceapa sa se contracte. Cu toate acestea în prezent cunoastem prea putin din tot Universul (cca: 5%), pentru a ne putea exprima categoric.

 

 

NASTEREA SISTEMULUI SOLAR

 

           Sistemul solar se întinde pe o suprafată în formă de disc cu raza de 6 miliarde kilometrii. Cu toate că el pare foarte întins la scara Universului acesta este cu adevărat minuscul. Asa cum am mai afirmat acesta este alcătuit din Soare, planete, asteroizi, comete.

           Sistemul solar a luat parte acum circa 5 miliarde de ani dintr-un nor de gaze, care a început să se prăbusească sub propria lui greutate si să se învârtească. A urmat un disc mai cald în interior decât la limitele exterioare.

           Apoi materia din interiorul său a devenit suficient de densă si caldă ca Soarele să înceapă să strălucească. Pe parcursul a 100 milioane de ani s-au format planele. Sistemul solar a fost sortit să dispară încă din momentul creerii sale. Astfel în mai putin de 5 miliarde de ani tot hidrogenul din interiorul Soarelui se va transforma în heliu, iar Soarele va creste în dimensiuni "înghitind" planetele până la Jupiter. După aceasta Soarele se va contracta transformându-se într-o pitică albă care se va stinge lăsând Sistemul solar in frig si întuneric.

1

LOCUL SAU IN UNIVERS

 

           Sistemul solar face parte din Galaxia numită Calea Lactee, o galaxie în formă de spirală cu un diametru de 100 000 ani lumină fată de o grosime de 1000-2000 ani lumină. Ea are trei sau patru brate în care este concentrată materia (tipul galaxiei noastre este Sc sau SAB dupa parerile unor astronomi). Sistemul nostru este situat în unul din aceste brate la circa 30 000 ani lumină de centrul ei. Nucleul Galaxiei are o lungime de 15 000 a.l. si o lătime de 5000 a.l. si se ascunde în spatele unei nebuloase de gaze si pulberi. Imaginiile preluate prin infrarosu si unde radio de către sateliti prezintă fie o mare aglomerare de stele fie o gaură neagră.

 

GALAXII

 

           Alături de Galaxia noastră se mai cunosc în prezent zeci de milioane de Galaxii. După forma pe care o au ele au fost clasificate în Galaxii spirale (numite si S sau SB sau SAB, 80% dintre ele): asemenea Galaxiei NGC 2997, eliptice (E, 15%): Galaxia NGC 5128, neregulate (Ir, 3%): Galaxia NGC 1365. Ele se împart si în Galaxii active (5% din totalul lor). Se numesc active deoarece nucleul lor emite de o mie de ori mai multă energie decât cel al unei Galaxii obisnuite. Unele din acestea se numesc si Radiogalaxii deoarece emit unde radio.

           Quasarii au fost identificati în 1963 când astronomii au identificat obiecte care păreau a fi nucleul unei galaxii îndepărtate. A fost cercetat modul în care acestea emit atâta energie. Specialistii cred că în centrul acestora se află o Gaură Neagră. Quasarii sunt cele mai îndepărtate corpuri ceresti cunoscute până în prezent. Datorită distantei mari fată de noi ei ne oferă date despre trecutul Universului.

           Galaxia noastră nu este izolată în spatiu, ea fiind cuprinsă într-o aglomerare de galaxii numită Roiul local. Acesta este format din circa 30 de elemente în care se situeaza si Galaxia Andromeda prima a cărei distanta a putut fi măsurată. Ea este situată la o distanta de 2,2 milioane a.l. si are de doua ori mai multe stele decât galaxia noastra. Roiul local este situat in Superroiul local. Superroiurile se întind pe o distanta de 100 milioane a.l. sau mai mult. În 1989 a fost descoperită cea mai spectaculoasă aglomerare de galaxii din emisfera nordica numita "Marele zid". Acesta are o grosime de 500 milioane a.l. , 200 lătime si o grosime de 15 .

           În afară de aceste roiuri si superroiuri astronomii au descoperit si spatii lipsite de galaxii. Un asemenea vid a fost descoperit în 1981 în directia constelatiei Boarul.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica