referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Submarinul

Categoria: Referat Mecanica

Descriere:

Submarinele electrice sunt submarine actionate cu ajutorul motoarelor electrice, care pot propulsa vasul atât la suprafatã, cât si sub apã. Submarinele electrice folosesc si generatoare electrice actionate de motoare Diesel, pentru reîncãrcarea bateriilor motoarelor electrice...

Varianta Printabila 


1.htm

SUBMARINUL

 

1. Clasificare

 

După scopul în care sunt folosite, submarinele pot fi :   - submarine militare

                                                                                      - submarine civile

 

1.1 Submarinele militare sunt de două feluri :                                                                 

 

                        - submarine militare actionate de motoare electrice

                        - submarine militare actoinate cu ajutorul energiei nucleare

 

            1.1.1 Submarinele electrice sunt submarine actionate cu ajutorul motoarelor electrice, care pot propulsa vasul atât la suprafată, cât si sub apă. Submarinele electrice folosesc si generatoare electrice actionate de motoare Diesel, pentru reîncărcarea bateriilor motoarelor electrice.

 

1.1.2 Submarinele nucleare sunt submarine care folosesc energia nucleară pentru propulsare. Acestea sunt si ele de două feluri :

- submarine nucleare vânătoare-distrugătoare - folosite pentru urmărirea si distrugerea navelor si a submarinelor inamice;

- submarine nucleare balistice - concepute pentru aruncarea proiectilelor balistice cu rază mare de actiune, purtând focoase nucleare.

 

1.2 Submarine civile sunt de două feluri :

 

- minisubmarine de agrement - folosite în special în zona recifelor si barierelor de corali (Australia);

- minisubmarine de mare adâncime - folosite în scopuri stiintice (se mai numesc batiscarfuri sau submersibili si pot atinge adâncimi de 10000 m).

 

1.2.1 Submersibilii sunt utilizati în scopuri stiintifice sau industriale. Acestia pot fi teleghidati sau dirijati de oameni. Un vehicul cu telecomandă poate fi operat din interiorul submersibilului, pentru a explora locutile prea periculoase pentru submersibil.

 

 

2. Istoria submarinului

 

            2.1 Începuturile submarinului - primele submarine erau bărci subacvatice, de cele mai multe ori, în formă de butoaie, făcute din lemn si piele. Ele erau dirijate de elice actionate manual sau de vâsle.

            Primul submarin de acest fel a fost construit în anul 1776 si se numea Turtle (Broasca testoasă). Acesta era propulsat de o elice pedalată de un om si avea viteza de 1 nod. Turtle a încercat să ataseze o mină la fregata britanică Eagle (Vulstrul) în New York, dar planul a esuat. Cu toate acestea, el a reusit să ajungă la vasul inamic fără să fie detectat, demonstrând astfel că submarinele puteau fi folosite în război.

            2.2 Găsirea unui mijloc potrivit de actionare - acest lucru nu a fost deloc usor în trecut. Motoarele electrice pentru bărci fuseseră concepute până în anii 1830 si erau potrivite pentru actionarea unui vas submersibil pentru că nu eliminau gaze si nu consumau oxigen. Totusi, motoarele electrice nu au adus răspunsul complet, pentru că bateriile necesare se descărcau repede.

            În anii 1860 s-au conceput bateriile electrice reîncărcabile numite acumulatoare si dinamuri capabile să le reîncarce. Totusi, în ciuda faptului că un submarin propulsat de un motor electric putea folosi un dinam pentru a-si reîncărca bateriile electrice, trebuia să se adauge un fel de motor pentru actionarea dinamului.

            2.3. Progrese - un motor cu aburi obisnuit necesita o alimentare abundentă cu aer pentru a-si arde combustibilul si un cos pentru eliminarea fumului si a gazelor. Motorul putea fi actionat în timp ce vasul se afla la suprafată, dar, înainte de scufundare, echipajul trebuia să etanseze cosul si să închidă boilerele. Aceasta provoca o întârziere inacceptabilă pentru un vas militar care trebuie să se scufunde brusc pentru a evita inamicul. De asemenea, căldura reziduală de la boilere ridica temperature la nivele insuportabile.

1.htm

Răspunsul părea să fie motorul cu benzină, desi un dezavantaj grav al acestuia este faptul că aburii combustibilului volatil pot exploda usor. Cu toate acestea, în anii 1900 multe asemenea vase cu motoare cu benzină erau folosite în operatiunile navale.

            În cele din urmă, motoarele Diesel au înlocuit motoarele cu benzină la submarine. La început, propulsia se făcea prin actionare directă de la motoarele Diesel ale vasului. Mai târziu, s-au introdus submarine cu actionare Diesel-electrică. În acest tip de vas, motoarele electrice sunt folosite atât sub apă cât si la suprafată, dar se folosesc generatoare electrice actionate de motoare Diesel pentru reîncărcarea bateriilor.

 

 

3. Cum functionează un submarin ?

 

            3.1 Propulsia - toate submarinele, atât cele nucleare cât si cele Diesel-electrice, imersează la fel. Când se pregăteste de scufundare, un submarin îsi umple cu apă tancurile de imersiune până ce acesta devine neutru din punct de vedere al portantei. Aceasta înceamă că densitatea medie a vasului este aceeasi cu a apei din jurul său, adică vasul nu pluteste si nici nu se scufundă, ci doar “stă” în apă. Pentru ca submarinul să coboare, ele este ghidat în jos cu ajutorul unor suprafete de imersiune. Acestea functionează ca niste cârme, cu deosebirea că ele controlează miscarea de sus-jos a vasului. Dacă un submarin trebuie să se ridice la suprafată, el urcă orientându-si în sus suprafetele de imersiune. Pentru a se întoarce la suprafată pentru o perioadă mai lungă, un submarin foloseste aer comprimat pentru a expulza apa din tancurile de imersiune.

            Un submarin nuclear poate rămâne sub apă luni în sir, de aceea trebuie să contină depozite mari de hrană. Este necesară prezenta unui sistem de climatizere, care mentine aerul la o temperatură confortabilă, înlătură dioxidul de carbon si îl înlocuieste cu oxigenul. Oxigenul este produs la bord prin folosirea unui curent electric pentru a descompune apa mării în componentele sale principale - hidrogen si oxigen. Apele reziduale se depozitează în rezervoare care pompează apa din când în când.

            Apa mării se distilează pentru a asigura echipajului apă de băut. Apa sărată se fierbe, aburi produsi re răcesc pentru a fi transformati în apă pură, strânsă apoi în alt recipient. Sarea si alte imputităti rămân în boiler.

Într-un submarin nuclear, reactorul produce căldură prin fisiunea nucleelor. Prin acest proces se divid nucleele atomice, eliberând mari cantităti de căldură. Un lichid de răcire extrage apa din reactor si o transferă la  apa dintr-un boiler. Apa fierbe, generând aburi, trecuti apoi prin turbinele de propulsie principale si în turbinele legate le generatoare electrice. Căldura transformă apa în aburi. Apoi aburii rotesc turbinele care actionează elicele.

3.2 Navigatia - primele periscoape (tuburi de observare) earu simple si mari, proiectând o imagine răsturnată a mării pe un ecran din sticlă mată. Mai târziu s-au introdus aparaturi sofisticate pentru a examina în detaliu cerul, marea si fundul mării. Asemenea aparatură include perisoape pentru observarea soarelui, a lunii si a stelelor, aparatură radar, sisteme de televiziune prin lumină redusă si aparatură de sondaj ultrasonic.

În prezent, Sistemul de Navigatie Submarin (SINS), un sistem complex de giroscoape, produce un grafic extrem de exact care necesită doar o dată la câteva zile reglare de către NAUSAT, sistem de navigatie prin satelit.

Submarinele controlează torpilele cu un sistem computerizat. Când o torpilă ajunge în zona tintă, ea este preluată de mecanisme de ghidare preprogamate, care se orientează după sunetul elicei, magnetismului carcaselor si alte perturbatii subacvatice.

 

4. Utilizarea submarinelor  

 

4.1 Submarine vânătoare-distrugătoare, numite si SSN-uri, se folosesc la distrugerea si urmărirea navelor si a submarinelor inamice. Ele sunt dotate cu sonar sensibil pentru a detecta “semnătura sonoră” unică (sunet de identificare) a unui vas inamic. Operatorii de sonar priceputi pot să identifice multe vase doar după zgomotul pe care îl produc. Indiferent cât de silentios ar fi un submarin, el poate fi detectat prin folosirea unui sonar activ. Acesta transmite unde prin apă si receptionează ecourile, inclusiv pe cele provocate de submarine.

4.2 Submarine balistice, numite si SSBN-uri, pot lansa proiectile de sub apă pentru a lovi tinte la mii de kilometri depărtare. Capacitatea submarinelor balistice de a nu fi detectate le protejează de atacul nuclear - un mare avantaj fată de punctele de lansare de pe uscat. În cazul unui atac nuclear al inamicului, SSBN-urile pot contraataca devastator.

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica