referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Cararea pierduta - Alain Fourier

Categoria: Referat Romana

Descriere:

Romanul „Cărarea pierdută” a apărut în 1913, cu un an înainte de moartea prematură a scriitorului. Tema centrală o constituie aventura iubirii. Pentru Alain-Fourier, ca ÅŸi pentru eroul său, „femeia este o revelaÅ£ie, o comuniune, o aspiraÅ£ie”, însă căutarea iubirii este făcută la graniÅ£a dintre vis si realitate, după cum tânărul Alain-Fourier îi mărturisea cumnatului său, Jacques Rivičre...

Varianta Printabila 


1 Cărarea pierdută
                                                   de Alain-Fourier

    Romanul „Cărarea pierdută” a apărut n 1913, cu un an nainte de moartea prematură a scriitorului. Tema centrală o constituie aventura iubirii. Pentru Alain-Fourier, ca şi pentru eroul său, „femeia este o revelaţie, o comuniune, o aspiraţie”, nsă căutarea iubirii este făcută la graniţa dintre vis si realitate, după cum tnărul Alain-Fourier i mărturisea cumnatului său, Jacques Rivire.
    „Credo-ul meu n artă şi n literatură este copilăria”, spunea autorul, care a rămas n memoria cititorilor săi identificat cu Meaulnes - adolescentul perpetuu.
    Singurul volum apărut antum, al lui Alain-Fourier, romanul „Cărarea pierdută”, a fost publicat, a noi, la Editura pentru Literatură Universală, n 1967, n traducerea Domniţei Gherghinescu-Vania, fiind reeditat n 1991 la Editura „Fundaţiei Culturale Romne”, n aceeaşi traducere.
    Acţiunea romanului debutează cu prezentarea clădirii institutului de nvăţămnt „Cursul Superior”, din Sainte-Agathe, unde Franois Seurel, personajul-narator, n vrstă de 15 ani, fiul proprietarului, l va cunoaşte pe ciudatul Augustine Meaulnes. Acesta este un lungan mai mare cu doi ani dect Franois Seurel, adus de către mama sa pentru a nvăţa la Sainte-Agathe. De acum ncolo, existenţa lui Franois va fi profund marcată de personalitatea lui Augustin Meaulnes, poreclit de către băieţii din şcoală „Lunganul”. La foarte scurt timp după sosire, Meaulnes devine liderul băieţilor care studiau la Sainte-Agathe şi, mai ales, el devine un model pentru timidul şi liniştitul Franois.
    Roman al căutării, „Cărarea pierdută” este şi un roman al aventurii n sensul atracţiei către noi miraje, o dată depăşite cele vechi. Din această perspectivă, se poate vorbi de un roman care reiterează acele „leys d’amors” ale trubadurilor, obiceiul iubirii fiind o „donna”, o „doamnă a gndurilor”, nu o femeie tangibilă. O dată cucerită această idealitate feminină, ea nu mai prezintă importanţă şi trubadurul porneşte ntr-o nouă aventură a cunoaşterii prin iubire plantonică.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica