referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Patul lui Procust - Caracterizarea Emiliei Ra

Categoria: Referat Romana

Descriere:

 Prin romanul „Patul lui Procust”, autorul Camil Petrescu  se remarcă printre cei mai de seamă reprezentanÅ£i ai autenticităţii, având o remarcabilă acuitate intelectuală ÅŸi putere de creaÅ£ie. ..

Varianta Printabila 


1

Caracterizarea Emiliei Răchitaru
din perspectiva lui Fred Vasilescu

Prin romanul „Patul lui Procust”, autorul Camil Petrescu se remarcă printre cei mai de seamă reprezentanţi ai autenticităţii, avnd o remarcabilă acuitate intelectuală şi putere de creaţie.
Scriitorul şi numeşte romanul „dosar de existenţe” (n subsolul primei pagini), acest „calificativ” fiind materializat prin lipsa unui personaj principal. Fiecare personaj şi face apariţia n centrul atenţiei pentru a lăsa mai apoi loc la un altul, apoi la altul… Doamna T, George Demetriu Ladima, Fred Vasilescu şi Emilia Răchitaru sunt cei patru protagonişti ai romanului.
…” Emilia aceasta, pe care am avut-o din noaptea cnd m-a dus un prieten cu ea la Luzana, pe care am chemat-o la mine cnd am vrut şi pe care totuşi, n trei ani, am venit cel mult de trei ori s-o am, care de cte ori a fost singură cu mine n-a ntrziat, ca să rămie n cămaşă cu coapsele goale, un sfert de oră, fata asta blondă sau mai mult spălăcită, grăsuţă şi vulgară, pe care au avut-o toţi prietenii mei, ca şi mine…”
Această Emilia este o actriţă fără talent. Fred o vede pe scenă ca fiind „dezastruoasă ca o bucătăreasă patetică”, o judecă „la rece” şi o vede gravă, impozantă, o blondă spălăcită, grăsuţă şi vulgară, cu veleităţi şi sigură pe ea dar altfel săracă cu spiritul. Ea nu ştie să glumească; totuşi, cteodată glumeşte vulgar; nu zmbeşte, fiind mereu de o gravitate – am putea spune – prostească. n ceea ce priveşte teatrul, Emilia nu se poate ncadra n nici un rol, deoarece ea nu poate nţelege dect unul singur… acela de „damă de companie”.
Feminitatea i lipseşte cu desăvrşire, lăsnd la iveală o femeie superficială, pentru care actoria e un mod de a-şi ascunde adevărata natură, delăsarea. Emilia este o femeie de-a dreptul jignitoare prin lipsa ei de naturaleţe, prin gesturile şi tendinţele ei animalice, avnd conştiinţa că reprezinta pentru Fred Vasilescu doar un ospăţ de carne: „Are conştiinţa valorii animalităţii ei … exploatează totul rece, cu rnduială şi socoteală; gndeşte vulgar şi grijuliu despre sexul ei, ca un ţăran despre marfă şi hambar”.

1 Vizita lui Fred Vasilescu reprezintă pentru Emilia doar ncă un cadou din partea acestuia sau, „ca data trecută”, doua mii de lei lăsaţi pe masuţă, la plecare. Restul vine de la sine. n timp ce „musafirul” o are din nou, Emilia este rece, respingătoare, nenaturală ntr-un mod jignitor şi respingător. Ea ştie că nu reprezintă nimic pentru Fred. n acelaşi timp ştie că Ladima o iubeşte, dar ea nu este n stare să nţeleagă asemenea sentimente profunde. Gndirea ei se limitează la plăcerile carnale fără a ncerca măcar să cuprindă nemărginita dragoste pe care Ladima i-o poartă.
Nu ne putem ndoi, deci, de lipsa virtuţilor raţionale sau afective ale Emiliei. De aici se naşte, poate, ntrebarea prin ce proces absurd, ilogic, o fiinţă cu un asemenea statut a putut deveni doamna din visele lui Ladima?
n ansamblu, Emilia este văzută de către Fred ca şi un apogeu al decadenţei feminine, sau, judecnd obiectiv, o „victimă” a misoginismul autorului, fenomen a cărui prezenţă se face simţită din plin.


Concluzie asupra perspectivelor de caracterizare a personajelor

Emila Răchitaru a fost caracterizată pe rnd din două perspective aparent opuse. Două personaje şi expun părerile despre ea, dar aceste păreri nu doar că nu se exclud reciproc, ci se completează chiar, formnd un portret ct mai amplu şi mai complex, n limitele n care el poate fi surprins de Fred Vasilescu şi George Demetriu Ladima.
Personajele romanului sunt relativizate prin reflectarea lor n mai multe conştiinţe. Ele se constituie antitetic, mpletindu-şi destinele. Aceste personaje nu pot fi caracterizate obiectiv, deoarece această relativizare a lor este menită să le sublinieze complexitatea, o complexitate care nu poate fi redată dect din punctul de vedere al Absolutului.
Eroii lui Camil Pertescu conţin n structura lor o lume ideală căreia nu-i pot găsi corespondentul n lumea reală. De aici drama fiecăruia.


Bibliografie:
1.    Dicţionar de personaje literare, Editura PARALELA 45, Piteşti, 1999
2.    Limba şi literatura romnă pentru examenele de bacalaureat şi admitere n facultăţi, Editura RECIF, Bucureşti, 1995
3.    Dicţionar de personaje literare, Editura NOVA 2001, Bucureşti, 1994
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica