referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Tensiunea si sanatatea cuplului

Categoria: Referat Psihologie

Descriere:

Spuneam că toate atitudinile ÅŸi influenÅ£ele familiale ce exprimă fiecare în parte neajunsuri educative sau condiÅ£ii de educaÅ£ie patogene, condiÅ£ionează atât nedezvoltarea aptitudinilor sociale ale individului, cât ÅŸi un anumit grad de fragilitate ÅŸi chiar de imaturitate ca personalităţii tânărului, mai ales în plan afectiv, volitiv ÅŸi moral...

Varianta Printabila 


1 Tensiunea şi sănătatea cuplului


n ciuda progresului său intelectual, omul nu a nvăţat prea multe n ceea ce priveşte convieţuirea n armonie cu natura ori cu semenii. El ncă nu ştie cum să nlăture confuziile din jurul său, produse de propria sa vanitate şi n general cele ce apasă ntreaga omenire.
Oamenii ca dovadă a evoluţiei lor, ar trebui să devină mai atenţi şi mai plini de nţelegere faţă de cei din jur şi implicit ar trebui să-şi găsească timpul necesar unei autoanalize. Astfel oamenii devin nişte automate n lupta pentru existenţă, fapt cu puternice implicaţii psihologice n viaţa socială şi ndeosebi n viaţa de cuplu, n familie.
După cum bine ştim, familia reprezintă primul mediu organizat n care este angajat individul şi, ea are cea mai ndelungată influenţă asupra devenirii omului. Această instituţie se bazează pe alegerea reciprocă a partenerilor de viaţă. Are originea n căsătorie şi constituie unul din cele mai complexe micro-sisteme sociale.
Căsătoria este o problemă personală şi individuală a fiecăruia şi care poate fi corect rezolvată numai de cei care sunt personal implicaţi. Trebuie să remarc faptul că, un sfătuitor din afară asupra acestor probleme nu este indicat şi arareori util.
Necunoscndu-se pe sine, nu este de mirare că, attea vieţi nu reuşesc ori sunt ntristate de necazuri ale spiritului şi ale corpului sau torturate de descurajare, ndoială, disperare.
Nu este de mirare că omul n dorinţa lui oarbă şi pasionată de libertate şi satisfacţii rebele şi violente, să se revolte deseori cu violenţă şi să ncerce adesea a-şi calma chinul lăuntric aruncndu-se cu capul aplecat ntr-o viaţă de activităţi febrile, de agitaţie constantă, de emoţii violente şi inutile şi de aventuri ndrăzneţe.
O instituţie (căsătoria, familia) ce se vrea constructivă are astfel, de suferit căci fiece individ ce aderă la această formă de comunicare - familie, aduce cu sine un bogat bagaj de obiceiuri, ritualuri, cutume, transferndu-le partenerului, marcnd relaţia ntre cei doi.
Dacă la nceput fiecare tinde să arate ce are mai bun, apoi din cauza oboselii, a rutinei (pe care nu o folosesc constructiv) ncep a-şi elibera vechi conflicte intrapsihice, declanşnd adevărate războaie psihologice, distrugnd acea legătură afectivă, acel cordon de argint - afectivitatea cu aspectul ei, dragostea. Astfel starea de normalitate a dispărut lăsnd loc ceţei dense, ntunericului.
Uneori, după o scurtă perioadă de convieţuire, căsătoria şi pierde farmecul şi se dovedeşte arareori a fi o reuşită. Amndouă părţile trebuie să caute ca prin efortul propriu să dacă din ea o reuşită şi nu trebuie precupeţit nimic pentru a realiza un cămin fericit. Cred că sunteţi n măsură să apreciaţi că pacea şi fericirea adevărate se realizează numai atunci cnd ne ndreptăm gndul şi iubirea către Dumnezeu. Aceasta ne obişnuieşte să gndim limpede. n acest fel vom fi n stare să nu ţinem seama de greşelile şi abaterile partenerului de viaţă şi vom putea trăi laolaltă ntr-un mod mulţumitor. Ciocnirile familiale se produc atunci cnd unul din parteneri se aşteaptă ca celălalt să deţină calităţile unui nger, ori atunci cnd unul aspiră la dominarea totală a celuilalt. Astfel, v-aş sfătui să faceţi ca viaţa dumneavoastră de familie să fie fericită şi să cştigaţi inima partenerului dumneavoastră prin iubire (dacă nu cumva este prea trziu).
Armonia familiei nu se cuvine să fie distrusă din cauza unor diferenţe de opinie. Soţul şi soţia sunt ambii obligaţi să facă din căsătorie o reuşită şi o pot face cu puţin tact, cooperare şi afecţiune. Ori de cte ori apar diferenţe este mai bine să vă aşezaţi mpreună la o masă şi să se discute lucrurile calm şi sincer, ntr-un moment potrivit şi să se ajungă la o nţelegere, la o soluţie satisfăcătoare. n general greşeala este de ambele părţi. Nu se poate bate dintr-o singură palmă.
Legăturile de familie nu trebuie considerate att de lipsite de importanţă nct pentru lucruri mărunte soţii să simtă unul faţă de celălalt aversiune. Nu există doi oameni care să gndească la fel, dar aceasta nu nseamnă că nu trebuie să-şi unească forţele n viaţă.
Căsătoria este o relaţie importantă. n sine, căsătoria nu este niciodată un succes, dar trebuie transformată n succes de părţile implicate.
Sănătatea cuplului lasă de dorit şi de fapt nimic nu se leagă mai ultimativ şi mai unic de existenţă dect sănătatea psihică.

1 Dar ce este sănătatea? Un echilibru ntre organism şi factorii externi, de mediu. Această tocită definiţie se rosteşte ca o formulă stereotipă şi numai cheamă n ecou nici o verificare.
Spuneam că toate atitudinile şi influenţele familiale ce exprimă fiecare n parte neajunsuri educative sau condiţii de educaţie patogene, condiţionează att nedezvoltarea aptitudinilor sociale ale individului, ct şi un anumit grad de fragilitate şi chiar de imaturitate ca personalităţii tnărului, mai ales n plan afectiv, volitiv şi moral.
n viaţa cotidiană se confundă ncercările disperate pe care le face conştiinţa noastră (de a ne dovedi că este reală), cu realitatea nsăşi". Mă pricep la aceasta, deci lumea trebuie să mă placă. Am aceste sentimente reale şi tangibile deci eu trebuie să fiu capabil să desfid organizarea socială. Pot rezolva 50 de probleme deodată, deci sunt ct de ct isteaţă, deci sunt aproape nemuritoare", spune n continuare mintea umană. n fiecare moment, mentalul improvizează o mie de asemenea raţionamente pentru a-şi dovedi existenţa, liberul arbitru.
Dar toate acestea aduc confuzie n viaţa cuplului dezvoltnd ideea de "a fi" n loc de "a iubi". Printr-o acţiune necugetată ori o vorbă "aruncată la ntmplare", se poate spulbera tot ceea ce s-a construit ani de-a rndul.
Atunci cnd se adună o grămadă de deşeuri şi vrei să o arzi, ai nevoie de un băţ de chibrit. Dar ştii bine ct de multe pregătiri sunt necesare pentru a face un băţ de chibrit, iar atunci cnd vrei să-l foloseşti nu ţi ia dect o clipă să-l aprinzi şi să dai foc ntregii grămezi.
Ceea ce trebuie subliniat, este faptul că, printr-un gest, o acţiune, putem declanşa o criză ce implică: un eveniment stresant ce nu are o soluţie imediată, o ameninţare majoră lam adresa identităţii şi a rutinei aducnd n actualitate probleme nerezolvate din trecutul apropiat; reacţii ce conduc la un model tipic al dezorganizării.
Dacă celălalt partener nu nţelege impasul soţiei/soţului, familia ca instituţie şi poate pierde noţiunea, de aceea ea trebuie să fie o realitate concretă, dinamică, ce se adaptează permanent schimbărilor. Totuşi, să nu uităm că forţa principală a omului este iubirea. Nu putem nţelege nici omul ca punct de plecare, nici progresul fără aceste două forţe motrice: a crede şi a iubi. Dar credinţa nsăşi provine din iubire. A iubi nseamnă şi a vrea şi, esenţialul este să vrei. A iubi, iată desprindem adevăratul suport al fiinţelor umane; a iubi, iată singurul fapt ce stăpneşte eternitatea iar cunoaşterea de sine este elanul iubirii şi totodată al minţii devenită prieten, spre un "mister". Astfel, cnd spunem că ne iubim soţia/soţul, nu există loc pentru greşeli, pentru escapade n afara cuplului. Ne minţim pe noi nşine creznd că vom putea fi acelaşi n faţa celorlalţi. Ar fi bine să nu uităm că pentru un bărbat toate femeile se reduc la soţie, iar pentru femeie, toţi bărbaţii se reduc la soţ. Este condiţia armoniei n cuplu şi societate.
Numai astfel vom putea deveni un exemplu de bunătate şi altruism pentru partener, pentru copiii noştri.
Să ncercăm să nu ne pierdem firea niciodată sau să folosim un limbaj agresiv faţă de nimeni. Pornirile agresive demonstrează absenţa unei gndiri limpezi şi n afara faptului că ne mpiedică progresul spiritual, ne afectează n mare măsură şi sănătatea.
Şi să nu uităm că o rană făcută trupului cu o armă ascuţită se vindecă n decursul timpului dar nu tot aşa se ntmplă cu rana pe care o vorbă, o faptă, o produce n inima unui om.
Nu există limite pentru nălţimile la care poate ajunge o fiinţă omenească nici pentru adncurile n care se poate cufunda. Dumneavoastră aveţi de ales ntre culmile bucuriei şi fericirii şi adncurile chinului şi suferinţei.
Nu găsesc cuvinte pentru a exprima necesitatea unei vieţi morale pure. Caracterul moral superior este esenţial pentru progresul spiritual. Nu există nimic ce nu poate fi nvins prin iubire, bunătate, tact şi nţelegere.
Dragostea şi pofta nu pot exista laolaltă. Aceşti termeni sunt perfect antagonici precum lumina şi ntunericul. Unde este pofta Dragostea nu are loc. Acolo unde vine Dragostea, pofta se risipeşte.
"Mă plec n faţa celor ce au reuşit astfel!
i admir şi i respect!
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica