referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Astronomie Istorie Marketing Matematica
Medicina Psihologie Religie Romana
Arte Plastice Spaniola Mecanica Informatica
Germana Biologie Chimie Diverse
Drept Economie Engleza Filozofie
Fizica Franceza Geografie Educatie Fizica
 

Jean Piaget

Categoria: Referat Psihologie

Descriere:

Interesul sau pentru moluşte s-a amplificat în timpul adolscenţei târzii, până în punctul in care a devenit un malacologist bine cunoscut la terminarea şcolii. A publicat numeroase articole in aceasta privinţa care au rămas in interesul său de-a lungul intregii vieţi...

Varianta Printabila 


1         JEAN PIAGET                    
            (1896-1980)

J
ean Piaget s-a născut la Neuchtel (Elveţia) pe 9 August, 1895. A murit in Geneva pe 16 Septembrie, 1980.A fost cel mai mare copil a lui Arthur Piaget, profesor de literatură medievală la  Universitate, si al Rebeccăi Jackson. La vrsta de 11 ani, cnd era elev la şcoala latină de la Neuchtel a scris o scurtă notă despre o vrabie albinoasă. Această scurtă notă este considerată ca inceputul unei stralucitoare cariere ştiinţifice constd in peste şaizeci de carţi si cteva sute de articole.
                    
Interesul sau pentru moluşte s-a amplificat n timpul adolscenţei trzii, pnă n punctul in care a devenit un malacologist bine cunoscut la terminarea şcolii. A publicat numeroase articole in aceasta privinţa care au rămas in interesul său de-a lungul intregii vieţi.
    După absolvirea şcolii, a studiat ştiinţele naturale la Universitatea din Neuschtel unde a obţinut un Ph. D. In timpul acestei perioade, a publicat două esee filozofice pe care el le-a considerat drept „lucrări de adolscenţă” dar care au fost importante pentru orientarea generală a modului său de gandire.
    După un semestru petrecut la Universitatea din Zűrich unde a arătat un deosebit interes pentru psihoanaliză, a părăsit Elveţia pentru a pleca in Franţa. Şi-a petrecut un an lucrnd la Ecole de la rue de la Grange-aux-Belles o instituţie pentru băieţi creată de Alfred Binet si condusă de De Simon care impreună cu Binot a desavrşit un test de inteligenţă. Acolo Piaget a standardizat testul de inteligenţă a lui Burt şi a făcut primele studii experimentale asupra dezvloltării inteligenţei.
    n 1921, a devenit director de studii la institutul J.-J. Rousseau din Geneva la cererea lui Sir Ed. Claparde si a lui P. Bovet.
    n 1923 s-a căsătorit cu Valentine Chtenay. Cuplul a avut trei copii, Jacqueline, Lucienne şi Laurent a căror dezvoltare intelectuală a fost studiată de Piaget din fragedă copilărie pnă cnd au inceput sa vorbească.
                     
        
    Succesiv sau simultan, Piaget a ocupat cteva posturi: psihologie, sociologie şi istoria ştiinţelor la Neuschtel din 1925 pnă n 1929; istoria gndirii ştiinţifice la Geneva din 1929 pnă n 1939; Biroul Internaţional de Educaţie din 1949 pnă in 1967; psihologie si sociologie la Lausanne din 1938 pnă n 1951; sociologie la Geneva din 1939 pnă n 1952, apoi psihologie genetica si experimentala din 1940 pnă n 1971. n 1955, a creat si a condus pnă la moarte Centrul Internaţional de Epistemologie Genetică.
    ntr-o perioadă de şase decenii, Jean Piaget a condus un program de cercetări naturalistice care a afectat profund inţelegerea noastră asupra dezvoltării copilului. Piaget şi-a denumit lucrarea teoretică generală de bază „epistemologie genetică” pentru că a fost in primul rnd interesat de cum se dezvoltă cunoaşterea n organismul uman.
    Conceptul de structură congniscibilă este central teoriei sale. Structurile cogniscibile sunt modele fizice sau mentale de acţiuni care subliniază acte specifice de inteligenţă si corespund unor stadii ale dezvoltării copilului. Există patru stadii de dezvoltare in acord cu teoria lui Piaget: senzi-motor, preoperaţii, operaţii concrete, si operaţii formale. n stadiul senzi-motor (0-2) ani, inteligenţa ia forma acţiunilor motoare. Inteligenţa in perioada de preoperaţii (3-7ani) este intuitivă. Structura cogniscibilă  n timpul stadiului de operaţii concrete (8-11ani) este logică dar depinde de referinţe concrete. n stadiul final de operaţii formale  (12-15ani), gndirea implică noţiuni abstracte.
    In timp ce stadiile cunoaşterii indentificate de Piaget sunt asociate cu diferenţele caracteristice vrstei, ele variază de la individ la individ. Ba mai mult, fiecare stadiu are mai multe forme structurale detaliate.
    Un scriitor profilic, Piaget a publicat carţi ca Biologia şi cunoaşterea, Concepţia copilului asupra lumii, Limbajul si gandirea copilului, Epistemologie genetiă.
    Opera lui Piaget este cunoscută peste tot in lume şi constituie ncă o sursă de inspiraţie in domenii ca psihologie, sociologie, educaţie, epistemologie, economie si legi. El a fost rasplătit cu numeroase premii n toată lumea.
                        

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica