referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Astronomie Istorie Marketing Matematica
Medicina Psihologie Religie Romana
Arte Plastice Spaniola Mecanica Informatica
Germana Biologie Chimie Diverse
Drept Economie Engleza Filozofie
Fizica Franceza Geografie Educatie Fizica
 

Perioada pubertatii si adolescenta

Categoria: Referat Psihologie

Descriere:

Pubertatea ca şi adolescenţa se caracterizează prin trcerea spre maturitate si integrare în societatea adultă. Aceste perioade sunt unele în care tutela familială şi şcolară se modifică treptat, modificarea fiind integrată din punct de vedere social în prevederi legale ale unor responsabilităţi ale tinerilor începând cu 14 ani până la obţinerea majoratului civil la 18 ani...

Varianta Printabila 


1             
               Perioada pubertaţii şi adolescenţa

   Pubertatea ca şi adolescenţa se caracterizează prin trcerea spre maturitate si integrare n societatea adultă. Aceste perioade sunt unele n care tutela familială şi şcolară se modifică treptat, modificarea fiind integrată din punct de vedere social n prevederi legale ale unor responsabilităţi ale tinerilor ncepnd cu 14 ani pnă la obţinerea majoratului civil la 18 ani.
n dezvoltarea psihică a copilului de după 10 ani se pot diferenţia 3 stadii marcante şi anume:
    Stadiul pubertăţii (10 – 14 ani) dominat de o intensă creştere;
    Stadiul adolescenţei (14 – 18/20 ani) dominat de adaptarea la starea adultă, de procesul de cştigare a identităţii;
    Stadiul adolescenţei prelungite (18/20 – 24/25 ani) dominat de integrarea psihologică primară la cerinţele unei profesii, la condiţia de independenţă şi de opţiune maritală.
   Fiecare din aceste stadii cuprinde substadii cu probleme şi caracteristici proprii.
 1)Pubertatea, dominată de procesul de creştere şi maturizare sexuală intensă, cuprinde substadii care deşii diferite de la caz la caz, au aceeaşi linie de succesiune:
    
   a)Etapa prepuberală (10-12 ani) ce se exprimă printr-o accelerare şi intensificare din ce n ce mai mare a creşterii. Tinerele fete trec printr-o creştere accentuată şi cştigă 22 cm n nălţime, n timp ce la băieţi creşterea poate ncepe ceva mai trziu,ntre 12-16 ani, şi este mai evidentă. Creşterea este uneori impetuoasă şi se nsoţeşte de momente de oboseală, dureri de cap şi iritabilitate.
  n această perioadă are loc intrarea ntr-un nou ciclu de şcolarizare cu noi cerinţe şi solicitări la care se adaugă un grad de intelectualizare afectivă n şcoală, care ntăreşte sentimentul de apartenenţă la generaţie. Totodată ncepe implicarea n activităţi specific tinereşti – antrenarea n formaţii artistice, n cercuri tehnice, n concursuri şi competiţii din cadrul şcolii şi nu numai.
  Şi n familie ncep să se manifeste modificări de cerinţe faţă de puber. Uneori tnărul este considerat copil, alteorii i se atribuie ieşirea din copilărie, ceea ce creează reacţii diferenţiate, după mprejurări.n general, puberul se simte din ce n ce mai confortabil n grupul care-l securizează şi acceptă stilul său gălăgios, exuberant şi uneori agresiv.  
  Apar condiţiile de “independenţă” şi “libertate spirituală”, copilul fiind tot mai absorbit de petrecerea timpului cu prietenii şi colegii săi, manifestnd mici refuzuri de a participa cu familia la mici ieşiri alea acesteia. Influenţele şi

sistemul de cerinţe al vreunuia din membrii familiei se devalorizează, relativ, pentru copil n această perioadă.

  b)Pubertatea propriu-zisă (12-14 ani). Este mai evidentă creşterea n nălţime. Din punct de vedere psihologic, creşterea şi maturizarea sunt legate de numeroase stări de disconfort datorate schimbării corpului şi dezvoltării acestuia.

  c)Momentul postpuberal. La putin timp după atingerea punctului culminant al pubertăţii, băieţii manifestă o schimbare n conduite, adeseori intră n faze de exagerare, impertinenţă cu substract sexual, cu o agresivitate marcantă n conduite şi vocabular. Tinerele fete trec prin 2 faze: femeie-copil (plină de conduite timide şi exuberante, dar şi de afecţiune, idealizare de personaje inaccesibile) si femeie-adolescent (tnăra devine uşor provocatoare, stăpnă pe sine şi increzătoare)

  2)Adolescenţa (14-20 ani) este perioada n care are loc ieşirea din societatea de tip tutelar, familial şi şcolar şi intrarea n viaţa cultural-socială mai largă a şcolii şi chiar a oraşului. Această intrare este complexă şi dependentă de gradul de integrare a şcolii n viaţa socială.

  a)Preadolescenţa. n această etapă se conturează şi se adnceşte  mai mult individualizarea - conturndu-se caracteristicile caracteristicile conştiinţei şi a conştiinţei de sine. Este o fază de intensă dezvoltare psihică, ncărcată de conflicte interioare. Tnărul manifestă ncă o oarecare agitaţie şi impulsivitate, momente de nelinişte şi dificultate, de concentrare şo oboseală la efort. Părerile personale ncep să fie argumentate, ncep să crească interesul pentru problemele abstracte şi de sinteză, dar şi pentru participarea la roluri mai deosebite. Se rafinează interesul pentru lectură, filme, tv, apare dorinţa de afirmare, experienţa afectivă se nuanţează şi se impregnează de valori.

  b)Adolesceţa propriu-zisă (16/18-20 ani) se caracteriează prin intelectualizare intensă, prin mbogăţirea şi lărgirea ncorporării de conduite adulte. Adolescentul caută mijloace prin care să fie şi să apară n ochii celorlalţi. Este interesat de responsablităţi, individualizarea şi conştiinţa de sine devin mai dinamice şi capătă dimensiuni noi de “demnitate” şi “onoare”. Gustul personal are mai mare pregnanţă şi se poate susţine şi demonstra.

  c)Adolescenţa prelungită (20-25 ani) cuprinde  tineretul deja integrat n forme de muncă precum şi tineretul studenţesc. Sub o formă sau alta, independenţa este dobndită sau n curs de a fi dobndită la această varstă, fapt ce adduce cu sine un plus de energizare şi dilatare a personalităţii. Tot la această vrstă tinerii manifestă un oarecare modernism şi simt nevoia unei participări sociale intense.


Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica