referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Scheletul capului

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

Prezinta o serie de orificii prin care trec nervii olfactivi. Segmentul superior este numit crista galli si ofera in-sertia coasei creierului. Segmentul inferior este reprezentat de lama perpendiculara a etmoidului, care se articuleaza inferior cu vomerul, formand portiunea osoasa a septului nazal...

Varianta Printabila 


1                        SCHELETUL CAPULUI
 
 Este alcatuit din neurocraniu, care adaposteste encefalul, si din viscerocraniu, unde se afla segmentele periferice ale organelor de simt, cat si primele segmente ale aparatelor respirator si digestiv (fig. 9).
  Neurocraniul are forma unui ovoid, cu partea mai voluminoasa situata posterior, prezentand o baza si o bolta. Oasele boltii sunt legate intre ele prin suturi. Sutura sagitala uneste cele doua oase parietale, sutura coronara uneste scuama frontalului de oasele parietale, iar sutura lambdoida uneste parietalele de scuama occipitalului.
  Toate aceste suturi sunt dintate (prezinta dinti care se intrepatrund). Parietalele sunt unite la scuama temporalului printr-o sutura solzoasa (marginile oaselor care se articuleaza se subtiaza sj se aplica una peste alta ca solzii de peste). Baza neurocraniului este formata din portiunea orbitara a osului frontal, de osul etmoid, de sfenoid, de stanca oaselor temporale si de osul occipital (fig. 10 sj 11). Baza craniului este prevazuta cu orificii prin care ies nervii cranieni, precum si vena jugulara interna si intra o serie de artere (carotida interna, vertebrala, arterele meningee). Unul dintre orificii este mai mare si se numeste gaura occipitala. La nivelul acestuia, maduva se continua cu bulbul, iar meningele spinale cu meningele cerebrale. Tot pe aici intra si artera vertebrala.
  Mentionam si alte orificii mari, cum ar fi gaura jugulara prin care ies din craniu nervii glosofaringian, vag gi accesor, cat si vena jugulara interna, gaura rotunda, prin care iese nervul maxilar, gaura ovala prin care iese nervul mandibular (nervul maxilar si nervul mandibular sunt ramuri din nervul trigemen), fisura orbitala superioara, prin care intra in orbita nervii oculomoČtor, trohlear, abducens si ramura oftalmica a nervului trigemen, precum si gaura optica, prin care iese din orbita nervul optic si intra artera oftalmica.
  Neurocraniul este alcatuit din patru oase neperechi - frontal, etmoid, sfenoid si occipital - si din doua oase perechi - temporale sj parietale.Numele              Situatie              Elementele anatomice              Detalii
  1.Osul       In partea anterioara    Portiunea verticala       Pe fata exocraniala,in partea
   frontal      a neurocraniului,        (scuama frontalului)    inferioara se afla glabela,iar
                  participand la             formeaza fruntea.         ateral arcurile sprancenoase,
                  formarea boltii           Prezinta o fata             sub care se afla marginea
                  si a bazei craniului.    exocraniala si o fata    supraorbitara a frontalului,
                                                     endocraniala.               prevazuta cu gaura supraorbitara,
                                                     Portiunea orizontala     prin care ies artera si nervul
                                                     formeaza peretele        omonim.Deasupra arcurilor
                                                     superior al orbitei.       sprancenoase se vad tuberozitati
                                                                                         frontale.Arcurile  sprancenoase se
                                                                                         termina prin procesul zigomatic al
                                                                                        frontalului.Pe fata endocraniala,
                                                                                        medial,se observa creasta frontala
                                                                                        interna,care se continua in sus cu
                                                                                      santul sinusului sagital.La intalnirea
                                                                                        portiunii verticale a frontalului cu
                                                                                        portiunea orizontala se afla sinusul
                                                                                       frontal.
  Numele    osului         Situatie       Elementele    anatomice                           Detalii
2. Osul etmoid
(fig. 12)    Inapoia osului frontal. Apar-tine bazei cra-niului sj parti-cipa la forma-rea orbitelor si a foselor naza-le.    Partea orizontala (lama ciuruita). Portiunea verti-cala, cu doua segmente: superior si inferior.    Prezinta o serie de orificii prin care trec nervii olfactivi. Segmentul supeČrior este numit crista galli si ofera in-sertia coasei creierului. Segmentul inferior este reprezentat de lama perČpendiculara a etmoidului, care se ar-ticuleaza inferior cu vomerul, for-mand portiunea osoasa a septului nazal.
        Masele laterale ale etmoidului.    Contin celule etmoidale si participa la formarea peretilor laterali ai foseČlor nazale si a peretilor mediali ai orbitelor. Pe fata interna se afla cor-netul nazal superior si mijlociu, care delimiteaza meatul superior si, res-pectiv, mijlociu.


Numele osului    Situajie    Elemente anatomice    Detalii
3. Osul
sfenoid
(fig. 13)    Inapoia etmoidului sj anterior de portiunea bazilara a occipitalului. Are forma de fluture, cu aripile intinse.    Corpul, situat central, are forma cubica.    Pe fata superioara a corpului se afla saua turceasca, iar pe partile laterale santul arterei carotide interne. In corpul sfenoidului se afla sinusurile sfenoidale.

    
 
1    Aripile mici.    Sunt situate lateral de corp si anterior.

    
    Aripile mari.    Sunt situate inapoia aripilor mici si prezinta, in partea mediala, gaura rotunda si ovala. Intre aripile mari si mici se afla fisura orbitara superioara, iar medial, gaura optica. Intre cele doua gauri optice se afla santul optic, care adaposteste chiasma optica.

    
    Procesul pterigoid.    Se detaseaza de pe fata inferioara a corpului sfenoidului. Ofera insertie muschilor pterigoidieni(mediali si laterali).
4. Osul occipital    Participa la formarea ba-zei craniului sj a boltii craniene.    Apofiza baziČlara situata in partea ante-rioara.    Pe fata endocraniala prezinta o adancitura, numita clivus, in care se afla puntea si artera bazilara. Pe fata exocraniala prezinta tuberculul faringian.

    
    Scuama occipitalului.    Pe fata exocraniala prezinta creasta occipi-tala externa, care se termina la protuberanta occipitala externa. Lateral de protuberanta occipitala externa se afla linia nucala supeČrioara si inferioara si paralel cu ea, linia nucala inferioara. Pe fata endocraniala se observa un sant longitudinal si unul transvers.

    
    Masele laterale.    Pe fata exocraniala se observa condilii occipitali. Inaintea lor se afla canalul nervului hipoglos, prin care paraseste craniul nervul hipoglos, iar inapoi canalul condilian, prin care intra o vena mica ce uneste sistemul venos exocranial cu cel endocranial.
5. Oasele tempo -rale (fig. 14)        Scuama tempo ralului.    Pe fata exocraniala se prinde muschiul temporal. De pe fata exocraniala pleaca procesul zigomatic, care formeaza arcada zigomatica cu procesul temporal al osului zigomatic. Sub procesul zigomatic se afla fosa mandibulara, care se articuleaza cu condilul mandibulei, formand articulatia temporo-mandibulara. Fa|a endocraniala a scuamei vine in raport cu lobul temporal.

    
    Stanca tempo-ralului.    Contine urechea medie si interna, canalul carotic si canalul nervului facial.

  Numele   osului        Situatie       Elemente   anatomice                           Detalii
5. Oasele temporale
Conti-nuare (fig. 14)        Apofiza mastoida.    Este o proeminenta pe care se insera muschiul sternocleidomastoidian. In interiorul sau se afla celule pneumatice, dintre care una este mai mare (antrum) sj comunica cu casa timpanului printr-un canal osos, numit aditus ad antrum.

    
    Procesul stiloid.    Se detaseaza de pe fata inferioara a stancii. Pe el se prind o serie de muschi (muschii stilieni).

    
    Osul timpanal.    Se dispune in jural conductului auditiv extern, avand forma de "U" majuscul.
6. Oasele parietale            In sus se articuleaza intre ele (sutura sagitala); in jos se articuleaza cu scuama temporalelor (sutura scuamoasa), anterior cu scuama frontalului (sutura coronara), iar posterior cu scuama occipitalului (sutura lambdoida). Sunt situate pe partile laterale ale boltii craniene si au o forma patrulatera.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica