referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Otravirea

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

Farmacistul are datoria de a eticheta recipientele in care sunt pastrate medicamentele, pentru a se evita vreun accident. Cele din categoria “Separanda” vor fi etichetate cu rosu pe fond alb, iar cele din categoria “Venena” cu alb pe fond negru. Medicamentele toxice vor fi etichetate cu un “cap de mort”...

Varianta Printabila 


1 REFERAT
La
Toxicologie si Toxicoza

OTRAVIREA


Otravirea


    Otravirea este definita prin patrunderea unei substante toxice in organism , determinand atat local , cat si general , un complex de simptome , rezultatnd o strare patologica diferita de cea a unei boli , aceasta fiind reactia organismului fata de actiunea unei substante straine.
    Otrvirile sunt clasificate de catre Deleanu in endogene si exogene , el luand in considerare originea factorilor care pot genera otravirea.
    
Otravirile endogene

    Sunt rezultatul actiunii provocate de substantele daunatoare care se formeaza in diverse stari ale organismului. Originea lor poate fi celulara , microbiana sau parazitara.


Otravirile exogene

    Prezentand o importanta deosebita pentru toxicologie, ele sunt provocate de patrunderea in organism a otravurilor.

Otravurile sunt clasificate in doua grupe , dupa cum s-a realizat patrunderea acestora in organism: intamplator(accidente propriu-zise , medicamentoase , profesionale , alimentare) sau intentionate ( toxicomanii , crime , sinucideri).
    Otravirea poate fi acuta sau cronica in functie de cantitatea otravii patrunse in organism.
    In otravirea acuta , simptomele apar pe neasteptate , energic si destul de grave ,a avand un curs de evolutie rapid.Dupa ingerarea substantei simptomele apar imediat si sub forma violenta , sau cu intarziere sub o forma moderata.
In primul caz datorita asaltului brusc al simptomelor si de multe ori a timpului insufficient pentru combatereaotravii , moartea se produce intr-un timp relative scurt , in catweva minute.
    Otravirea cronica , rezultat al ingerarii sau inhalarii repetate de doze mici de toxic simptomele se manifesta lent in mod continuu.Acestea produc leziuni biochimice sau anatomorfologice si functionale.
    Fabre si Truhaut definesc otravirea cronica prin denumirea pe termen lung , cu atat mai mult ca in ultimul timp unele tratamente medicale sunt effectuate cu medicamente active si in doze mici cu termene indelungate.1 Otravirile intentionate

    Crimele prin otravire au un regres continuu datorita progreselor realizate de toxicologie in detectarea otravilor si a ridicari moralului oamenilor.
    Sinuciderile au pe plan mondial , totusi , o frecventa ridicata , indeosebi in mediul urban, procentul cel mai mare avandu-l femeile.
    Toxicomaniile reprezinta o forma de intoxicare intentionata , periodica sau cronica , prin consumarea de substante toxice.In toxicomanie consumul este determinat de dependenta creata de substante si efectele acestora.Substantele de acest gen pot fi:alcoolul , morfina , cocaine , heroina , LCD etc. si conduc la dependenta psihica si fizica.

Otravirile accidentale
Otravirile accidentale sunt urmari ale unor neatentii , imprudente sau ignorante.
Substantele toxice existente in farmacii trebuiesc etichetate si scrise citet. Adesea, acestora le pot lipsi mirosul sau gustul neplacut si pot fi confundate cu diverse bauturi obisnuite, victima dandu-si seama numai dupa ingerarea lor, prin efectul irritant aparut.
    Alte accidente pot avea loc prin scapari de gaz de iluminat, chiar daca gazele naturale sunt destul de inofensive, iar prezenta lor este destul de usor de depistat. Totusi, ele reprezinta un pericol daca arderea lor are loc intr-un spatiu restrans si in sobe cu tiraj redus, cauzele intoxicarii fiind insuficienta de oxigen asociata cu cantitati mari de oxid si bioxid de carbon.
    
Otravirile accidentale de natura medicamentoasa au ca origini o eroare facuta de medic, de farmacist, de bolnav, sau de anturaj. Unele prescriptii medicale pot contine unele substante active numai in cantitati ce depasesc dozele maxime uzuale, neavand mentiunea “sic volo”. Un factor de eroare il poate reprezenta descifrarea incorecta a unei retete, eliberandu-se astfel o substanta neadecvata. Au fost cazuri in care s-au eliberat medicamente de uz intern, destinate uzului extern, ca: sulfit sau sulfura de bariu in loc de sulfat de bariu, clorura de bariu in loc de sulfat de magneziu etc.
    De asemenea, reactiile secundare produse de medicament la o usoara supradoza pot genera un accident.
In cazul in care medicul indatorat sa elibereze prescriptia medicala depaseste dozele pentru substantele toxice, farmacistul are datoria legala de a le reduce.
Farmacistul are datoria de a eticheta recipientele in care sunt pastrate medicamentele, pentru a se evita vreun accident. Cele din categoria “Separanda” vor fi etichetate cu rosu pe fond alb, iar cele din categoria “Venena” cu alb pe fond negru. Medicamentele toxice vor fi etichetate cu un “cap de mort”.

Otravirile alimentoase sunt datorate consumarii alimentelor toxice.
Au fost cazuri in care s’au consumat diferite plante toxice in locul celor comestibile.
Si alimentele care contin resturi de pesticide trebuiesc luate in considerare, ca si acelea carora li s’au adaugat coloranti sau aditivi, ce s’au dovedit a fi cancerigeni.

Unele boli pot fi confundate cu otravirea, ca:
 --apendicita sau ocluzia intestinala, cu saturnismul;
 --icterul, cu otravirea cu acid picric sau cu fosfor;
 --toxiinfectia alimentara sau holera, cu otravirez arsenicala;
 --uremia, cu otravirea provocata de opiu;
 --tetanosul, cu otravirea stricninica.

    Adesea intocsicatia cu oxid de carbon a fost confundata cu starea de betie alcoolica sau cu otravirea alimentara.Otravirea cu compusi de arsen poate fi confundata cu o toxiinfectie alimentara , iar tulburarile provocate de nitriti  , cu botulismul.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica