referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Astronomie Istorie Marketing Matematica
Medicina Psihologie Religie Romana
Arte Plastice Spaniola Mecanica Informatica
Germana Biologie Chimie Diverse
Drept Economie Engleza Filozofie
Fizica Franceza Geografie Educatie Fizica
 

Sistemul circulator

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

Vascularizaţia inimii, extrem de bogată este asigurată de cele două artere coronare care se desprind de la originea aortei şi se împart în ramuri care nu se anastomozează între ele.Obstrucţia unei coronare sau a ramurilor sale provoacă necroza teritoriului cardiac deservit...

Varianta Printabila 


1
Sistemul circulatorSistemul ciculator este format din inimă, vasele sangvine şi limfatice care alcătuiesc o unitate funcţională coordonată şi permanent adaptată nevoilor organismului.
Inima
Inima este un organ musculos,cavitar, tetracameral, care pompează ritmic n artere sngele pe care l primeste prin vene. Deşi la om cntăreşte aproximativ 300 g şi are mărimea pumnului unui adult, inima efectuează o activitate uriaşă, zilnic contractndu-se de peste 100000 de ori şi pompnd peste 7200 de l de snge. Secţionnd inima, se constată că este construită din două atrii şi două ventricule, separate complet prin septurile interatrial şi iterventricular. Fiecare atriu comunică cu ventriculul respectiv prin orificiile atrio-ventriculare prevăzute cu valve, care se deschid doar intr-un anumit sens, spre venticule: stng (biscupidă) şi drept (triscupidă).

Structura histologică a inimii

Inima este alcătuită din tei straturi concentrice: endocard, miocard şi epicard.
Endocardul este constituit dintr-un endoteliu situat pe o membrană bazală ce se continuă cu stratul subendotelial, format din fibre colagene, fibre de reticulină, fibre elastice, rare celule conjuctive şi numeroase terminaţii nervoase senzitive.
Miocardul este constituit din fascicule de fibre musculare cardiace, orientate circular n peretele atriilor, şi din fibre oblic-spiralate n ventricule.
In peretele inimii. n afara celulelo miocardice, mai există celule specializate n generarea şi conducerea impulsulilor de contracţie acestea constituie ţesutul excitoconductor nodal.
Epicardul este o membrană epitelio-conjuctivă subţire ce acoperă suprafaţa cardiacă şi constituie foiţa viscerală a pericardului. ntre foiţele pericardului se găseşte cavitatea pericardică cu olamă subţire de lichid, care favorizează alunecarea n timpulactivitaţii cardiace.
Vascularizaţia inimii, extrem de bogată este asigurată de cele două artere coronare care se desprind de la originea aortei şi se mpart n ramuri care nu se anastomozează ntre ele.Obstrucţia unei coronare sau a ramurilor sale provoacă necroza teritoriului cardiac deservit.
Inervaţia extrinsecă a inimii este realizată prin fibre vegetative simpatice şi parasimpatice formnd plexul cardiac. Fibrele simpatice provin din ganglionii paravertebrali cervicali şi exercită efecte stimulatoare asupra miocardului şi vasodilatatoare coronariene. Fibrele parasimpatice provin din nervii vagi, nerveazăpredominant nodulii sinoatrial şi atrioventricular şi au ca efect diminuarea activitaţii cordului.

Proprietaţile muşchiului cardiac

Miocardul care din punct de vedere structural este un muşchi striat are proprietaţi comune cu muşchii striaţi, dar şi o serie de proprietăţi caracteristice.
    -Ritmicitatea este proprietatea cordului de a se contracta succesiv ca urmare a impulsurilor contracţiile generate de nodul sinoatrial. Aceste impulsuri sunt urmarea unor modificări metabolice care au loc n sistemul excitoconductor.
    -Conductibilitatea este proprietatea miocardului n specil a ţesutului nodal de a conduce unde de contracţie de la nivelul nodului sinoatrial n ntreg cordul.
    -Excitabilitatea este proprietatea miocardului de a răspunde printr-o contracţie la stimuli adecvaţi.
    -Contractilitatea este proprietatea miocardului de a se contracta atuci cnd este stimulat adecvat. Contracţiile miocardului se numesc sistole iar relaxările diastole.

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica