referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Astronomie Istorie Marketing Matematica
Medicina Psihologie Religie Romana
Arte Plastice Spaniola Mecanica Informatica
Germana Biologie Chimie Diverse
Drept Economie Engleza Filozofie
Fizica Franceza Geografie Educatie Fizica
 

Tratamentul scabiei

Categoria: Referat Medicina

Descriere:

Pruritul este simptomul de debut si, în cazul unei prime infestări, poate apărea si la 3 săptămâni după contractare. În reinfestările ulterioare, manifestările clinice pot apărea după numai câteva zile. De obicei, pruritul este mai intens noaptea...

Varianta Printabila 


1 TRATAMENTUL SCABIEI


n scabie, parazitul infestant este un acarian – Sarcoptes scabiae – care poate fi prezent la toat familia sau poate afecta numai un individ. Manifestrile debuteaz adesea cu un prurit intens, extrem de neplcut. Leziunile de grataj se pot suprainfecta secundar.
n majoritatea cazurilor, pe corp se gsesc putini paraziti, dar, n situatii de imunodeficient, numrul acestora poate ajunge la cteva mii, rezultnd forma crustoas sau norvegian de scabie.

CICLUL DE VIATA AL PARAZITULUI
Femela acarian si excrementele sale provoaca, probabil, cele mai mult simptome. Aceasta isi sapa
adaposturi in piele, preferand zone moi si cutate, cum ar fi santurile interdigitale, organele genitale
externe, precum si sanii – la adulti, si picioarele - la copii si sugari.
Ea avanseaz cu 2-3 mm pe zi, lsnd n urm un traiect sinuos presrat cu ou. Larvele eclozeaz dup cteva zile si se trsc la suprafata pielii, unde ncep s-si sape propriile santuri, n jurul foliculilor pilosi. Apoi, larvele se transform n nimfe. Fertilizarea are loc fie n santurile n care se ascunde femela, fie la suprafata tegumentului.
Acest ciclu de viat dureaz circa 2 sptmni.
Transmiterea scabiei are loc prin contact direct si se crede c necesit aproximativ 15 minute.

TABLOU CLINIC
Pruritul este simptomul de debut si, n cazul unei prime infestri, poate aprea si la 3 sptmni dup contractare. n reinfestrile ulterioare, manifestrile clinice pot aprea dup numai cteva zile. De obicei, pruritul este mai intens noaptea.
Desi localizarea cea mai frecvent este la mn, leziunile de scabie pot fi gsite n toate locurile cu piele glabr si fin. La sugar, aceasta nseamn tot corpul, inclusiv pe fat, dar mai frecvent pe picioare.
Pielea prezint numeroase solutii de continuitate ca urmare a gratajului intens, iar infectia secundar a leziunilor poate modifica aspectul eruptiei.
Leziunile rosiatice liniare tipice, care urmeaz santurile spate de acarieni n epiderm, pot fi destul de greu de depistat, mai ales dac pacientul se prezint trziu la medic.
n acest caz, pe tegumente se observ mai degrab niste noduli de culoare brun-rosiatic. La pacientii imunocompromisi, acestia conflueaz n plci mari erite-mato-scuamoase. n unele cazuri, poate exista o reactie de tip urticarian si eczematos.

DIAGNOSTIC
n asistenta primar, diagnosticul este aproape ntotdeauna clinic, fiind sugerat de anamnez (contact strns cu o persoan infestat).
Uneori, medicul generalist poate observa semnul caracteristic al santului acarian la nivelul spatiilor interdigitale si al ncheieturii minii.
Pentru confirmarea de laborator, se colecteaz pe lam material de deasupra unei leziuni suspecte.
Femela acarian are n jur de 0,5 mm si este greu vizibil cu ochiul liber.


1 TRATAMENT
Primul pas este s se explice pacientilor n ce const boala si cum se transmite. Al doilea este identificarea contactilor intimi.
Urmeaz prescrierea tratamentului, cu indicatii detaliate privind administrarea. Pentru vindecarea complet si prevenirea recderilor, este important ca aceasta s se fac cu atentie si seriozitate.
Asistentele de ocrotire asigur un suport educational important pentru familiile cu copii prescolari, iar asistentele medicale de la scoal – pentru copiii mai mari. Acestea le pot face printilor recomandri practice, le pot oferi materiale informative si le pot rspunde la diferite ntrebri, cum ar fi necesitatea izolrii din colectivitate a copilului.
Tratamentul topic
Preparatele topice constituie baza tratamentului. Acestea trebuie aplicate pe tot corpul, de la gt n jos (Tabelul 3).
Actualmente, nu se mai consider necesar ca aplicatia s se fac dup o baie fierbinte, aceast practic ducnd la cresterea absorbtiei (si deci a toxicittii) sistemice.
La copiii foarte mici si la sugari, trebuie uns si scalpul. Unele tratate recomand efectuarea de rutin a tratamentului scalpului.
n locul lotiunilor alcoolice, care ustur, la copii sunt de preferat preparatele sub form de crem.
Dup aplicare, produsul se las timp de 24 de ore n contact cu pielea. n zonele care se spal mai des (de exemplu, minile), crema se aplic din nou, dup fiecare splare. Schema terapeutic actual prevede repetarea aplicrii dup o sptmn.1
Toti contactii intimi din familie trebuie tratati concomitent. Pe perioada tratamentului, hainele si asternuturile vor fi calcate cu masina de calcat.
Principalii agenti terapeutici topici folositi la copii sunt reprezentati de malation (Derbac-M, Quellada M) – un compus organofosforat, inhibitor de co-linesteraz – si de permetrin (Lyclear Dermal Cream), care actioneaz asupra membranei neuronale a parazitilor. Un studiu din 1997 citeaz o rat de vindecare de 90% cu permetrin si de 80% cu malation.3
Ca reactii adverse, n ambele cazuri se produc senzatii de arsur, prurit, eritem. Cu toate c parationul este un insecticid organofosforat, prin respectarea posologiei se evit n totalitate efectele sistemice.
Aplicatiile repetate mai mult de 3 sptmni nu sunt recomandate.
Peroxidul de benzoil este un alt agent terapeutic cu aplicatie local, dar nu se recomand de rutin la copii.
Tratamentul oral
Ivermectinul, care interfereaz transmiterea GABA-ergic la nivelul parazitului, se foloseste de mai multi ani n tratamentul oncocercozei. De curnd, s-a dovedit eficace n doz unic si pentru scabie.4
Din cauza efectelor secundare redutabile, acest medicament se administreaz sub supraveghere medical si este rezervat cazurilor refractare la alte tratamente.
Infectia secundar poate necesita tratament antibiotic.
Chiar dac se asociaz cu dermatita, se vor evita corticosteroizii, pentru a preveni rspndirea infestrii. n schimb, se vor folosi intensiv emolientele, pe tot parcursul tratamentului, pn la vindecarea leziunilor.
Este important s atragem atentia pacientilor c pruritul poate persista timp de cteva sptmni, aceasta nefiind o dovad de esec terapeutic. n acest caz, sunt utile antihistaminicele sau crema cu crotamiton.

COPIII MICI SI SUGARII
Acestia nu se plng de mncrimi, dar pot fi vzuti scrpinndu-se si frecndu-se de asternuturi. Semnele cutanate sunt mai degrab atipice la copiii mici si la sugari.
Dup nceperea tratamentului nu mai este necesar izolarea de colectivitate, dar, n general, se vor respecta protocoalele locale.
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica