referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Pentagrama lui Pitagora

Categoria: Referat Matematica

Descriere:

Pentagrama si hexagrama au fost folosit pentru protectie in Grecia antica (secolul V i.Hr.). In Babylon, stele cu 5, 6, si 7 colturi erau folosite toate. Pentagrama isi face aparitia in cele mai timpurii scrieri din Mesopotamia (scrieri pictografice precuneiforme), cca. 3000 i.Hr...

Varianta Printabila 


1 Agachi Valentin
grupa 334
Pentagrama lui Pitagora

Istoric
Pentagrama si hexagrama au fost folosit pentru protectie in Grecia antica (secolul V i.Hr.). In Babylon, stele cu 5, 6, si 7 colturi erau folosite toate. Pentagrama isi face aparitia in cele mai timpurii scrieri din Mesopotamia (scrieri pictografice precuneiforme), cca. 3000 i.Hr. Sensul acesteia in perioada cuneiforma (cca. 2600 i.Hr.) pare a fi fost un Patrar Ceresc si de asemenea cele patru directii (inainte, inapoi, stanga, dreapta), a cincea directie era “sus”. Cele patru directii corespund planetelor Jupiter, Mercur, Marte si Saturn, cu Venus Regina Cerului deasupra.

Pitagora a fost introdus Pentagramei in timpul unei calatorii ale sale in Egipt si Babylon (cca. 554-533 i.Hr.); in orice caz adeptii lui Pitagora au folosit-o ca un semn al recunoasterii. Ei numeau Pentagrama “Hugieia”, care se traduce ca “Sanatate”, dar are mai mult sensul de Intregime, si mai general, orice Binecuvantare Divina. Pentagrama era folosita cu intelesul de “Hugieia” si in timpul lui Paracelsus (cca. 1493-1541). Adeptii lui Pitagora foloseau de asemenea “Fii sanatos / intreg / binecuvantat!” (Hugiaine!) ca salutare sau parola.


Marcajele Pentagramei
Adeptii lui Pitagora au marcat punctele sau unghiurile Pentagramei cu literele grecesti UGIEIA. Literele erau asezate pe colturile Pentagramei aranjate sens invers al acelor de ceas incepand din coltul de stanga jos asa: U, G, I, EI, A. Totusi sensul aranjarii literelor a variat in timp. Faptul ca UGIEIA are 6 litere este un inconvenient, si Allman observa ca ei au scris upsilon, gamma, iota, theta, alpha pe colturi, probabil din cauza ca un epsilon si iota adiacent (EI) arata ca un theta (Th).
       I
  G      EI
    U  A

Elementele
Literele care marcheaza colturile Pentagramei sunt primele litere din cuvintele grecesti pentru elementele:
U: Hudor = Apa
G: Gaia = Pamant
I: Idea = Idee, sau Hieron = un lucru divin
EI: Heile = Caldura Soarelui sau Th: Therma = Caldura
A: Aer = Aer
Desi Theta poate fi vazut ca Epsilon si Iota unite, putem vedea o explicatie alternativa, pentru ca ambele sunt o abreviere pentru Elementul Patimas. Se poate observa cum matrita literelor, UG/I/EIA sau UG/I/ThA, se muleaza pe structura arcuita a Pentagramei.

Pentru a vedea mai clar ce vom discuta, priviti Pentagrama de langa text cu Pentagonul circumscris. Trapezul de jos din figura este un Patrat al Opozitiei (distorsionat) reprezentand cele Patru Elemente Pamantesti Pamant-Apa-Aer-Foc. Spiritul sta deasupra acestora, formand o piramida peste ele.

Observam prima data ca se respecta ordinea fizica a elementelor; daca stam pe Planul Pamantesc Pamant-Apa-Aer-Foc, si putem sa facem un ciclu in inversul sensului acelor de ceas  returnandu-ne de la Foc la Pamant pe banda orizontala a Pentagramei.
De asemeanea, Pentaclul (pentragrama + pentagonul) include ordinea metafizica a elementelor: Pamant-Apa-Aer-Foc-Spirit printr-un circuit in inversul sensului acelor de ceas.


The Organic Cycle
Aristotel a aratat ca proprietatile celor Patru Elemente sunt cauzate de cele Patru Calitati sau Puteri: Ud, Fierbinte, Uscat si Rece. Asadar Pamant=Uscat+Rece, Apa=Rece+Ud, Aer=Ud+Fierbinte, Foc=Fierbinte+Uscat. Cele Patru Calitati contin doua dualitati: Fierbinte/Rece (activa) si Uscat/Ud (pasiva), aranjat intr-un Patrat al Opozitiei, in felul urmator:

     Rece
Ud         Uscat
   Fierbinte

Cele Patru Calitati vin intr-o ordine naturala, care poate fi numita Ordinea Organica: Ud, Fierbinte, Uscat, Rece (precedentul cerc invers sensului acurilor de ceas). Mai jos sunt prezentate corespondentele calitatilor:

Calitate    Varsta    Anotimp    Luna
Ud    Copil    Primavara    Luna Noua
Fierbinte    Tinerete    Vara    Primul Patrar
Uscat    Maturitate    Toamna    Luna plina
Rece    Batranete    Iarna    Ultimul Patrar

A se observa ca acestea fac ca tranzitia Rece/Ud al ciclului un punct keie de tranzitie: reprezinta (1) intunericul lunii, (2) inceputul traditional al anuluithe, si (3) reincarnarea.

Cum aceste calitati sunt impartite de cate doua elemente, ele pot fi puse pe liniile Pentaclului (intre doua colturi ale Pentagramei). De exemplu, corespunde liniei care conecteaza Apa (U) and Aer (A).
 
Desi Calitatile apartin liniilor dintre colturile Pentagramei, este mai convenabil sa le punem pe colturi, in felul acesta identificandu-se cu Elementele. Aristotel a arata ca una din cele doua Calitati care determina un Element este dominanta (prima din cele doua din lista elementelor de mai devreme), asadar Pamant este predominant Uscat, Apa este Rece, Aer este Ud si Foc este Fierbinte. Desi aceste corespondente nu par a fi normale, ele sunt corecte, mai ales pentru alchimie. Cand le aplicam avem urmatoarele corespondente pentru colturile Pentagramei:

Litera    Element    Calitate    Varsta    Anotimp    Luna
A    Aer    Ud    Copil    Primavara    Luna Noua
EI    Foc    Fierbinte    Tinerete    Vara    Primul Patrar
G    Pamant    Uscat    Maturitate    Toamna    Luna plina
U    Apa    Rece    Batranete    Iarna    Ultimul Patrar
1 Acesta este, de fapt, cel mai comun set de corespondente utilizat in Renastere. Al cincilea element poate fi inclus dupa cum urmeaza:

I    Spirit    Divin    Moarte    Timpul Terorii    Luna Noua

("Timpul Terorii" se refera la zilele nenumerotate si fara nume dintre ani) Ne asteptam ca I=Moarte sa cada pe linia dintre U=Batranete si A=Copil, dar nu este asa; poate pentru ca ascensiunea in Spirit poate sa ia loc in orice moment al vietii.

Formele literelor
Literele grecesti care sunt folosite pentru a marca Pantagrama contin encodat secventa de dezvoltare a Elementelor in formele lor:

    1. EI (epsilon iota) = FOC: 5 linii
    2. A (alpha) = Aer: 4 linii (cu linia care la uneste rupta)*
    3. U (upsilon) = Apa: 3 linii
    4. G (gamma) = Pamant: 2 linii
    5. I (iota) = Spirit: 1 linie

The Planets
Ptolemeu defineste Calitatile celor cince Planete Minore in felul urmator: Venus este predominant Ud si asociat cu Aer; Jupiter este Fierbinte si asociat cu Foc, Marte este Uiscat si asociat cu Pamant, Saturn este Rece si asociat cu Apa. Mercur este neutru, dar poate sa se combine cu alte planete, deci il asociem cu Spirit. Asa avem:

            Mercury
  Mars                 Jupiter
      Saturn    Venus

Conform lui Ptolemeu cele doua planete din dreapta (Jupiter, Venus) sunt binefacatoare, si cele doua din stanga (Marte, Saturn) sunt relevoitoare; Mercur este neutru.


Cele patru functii si Persoana
Patru zei sunt asociati cu elementele pamantesti in felul urmator: Jupiter (Foc), Juno (Aer), Neptun (Apa), Ceres (Pamant).

Cele patru Calitati sunt asociate normal cu cele patru Functii ale lui Jung: Sentimentul (Ud) opus cu Gandirea (Uscat), Intuitia (Fierbinte) opus cu Senzatia (Rece); Persoana (Spirit) sta deasupra tuturor. Functiile Ud/Uscat sunt "evaluative", si functiile Fierbinte/Rece sunt "experimentale". Patru zei corespund celor patru Functii: Venus (Sentimentul, iubirea), Minerva (Gandirea, intelepciunea), Jupiter (Intuitia), Neptun (Senzatia). Asadar avem:

Element    Zeitate    Functie    Calitate    Planeta
Spirit    Mercur    Persoana    Divin    Mercur
Foc    Jupiter    Intuitia    Fierbinte    Jupiter
Aer    Hera, Afrodita    Sentimentul    Ud    Venus
Apa    Neptun    Senzatia    Rece    Saturn
Pamant    Ceres, Minerva    Gandirea    Uscat    Marte


The Alchemical Great Work
Colturile Pentagramei corespund cu fazele Alchemiei. Prima faza este Nigredo (Innegrirea), corespunzand cu Apa-Rece-Iarna-Saturn; este faza care cauzeaza distrugerea structurilor vechi si reducerea lor la Materia Prima. Urmatoarea faza este Albedo (Albirea), corespunzand cu Aer-Ud-Primavara-Venus; este faza de purificare, in care Materia Prima este curata astfel incat este secata de toate proprietatile si poate accepta Tinctura. Urmatoarea este Citrinitas (Ingalbenirea), corespunzand cu Foc-Fierbinte-Vara-Jupiter; este faza in care Materia Prima primeste Tinctura Aurita. In final avem Rubedo (Inrosirea), corespunzand cu Pamant-Uscat-Toamna-Marte; este o faza paradoxala, pentru ca este asociata cu Ios sau Venenum. Poate fi cea din urma faza a procesului a alchimiei, Iosis (devenind rosie-mov) in care este produsa Piatra Filozofala, care are un exces de Tinctura, si poate migra pe alta materie. Totusi, poate fi o faza de exces, Adustio (devenin Maro) care distruge munca acumulata.


Colors
Pe langa culorile asociate cu Elementele si Calitatile prin virtutea Alchemiei (Apa/Rece=Negru, Aer/Ud=Alb, Foc/Fierbinte=Galben, Pamant/Uscat=Rosu), mai sunt si alte culori secundare, Verde pentru Aer/Ud si Albastru pentru Apa/Rece. In primul rand, Verde este asociat cu Venus-Primavara-Ud-Aer. Apoi, Verde este complementara lui Rosu, which is culoarea lui Marte care sta opus fata de Venus pe Planul Pamantesc (exact cum Rosul Toamnei e opusul Verdelui Primaverii). In al doilea rand, Albastru este asociat cu Saturn-Iarna-Rece-Apa, pentru ca Albastru este complementar cu Galben, care este culoarea lui Jupiter, care e opus fata de Saturn (exact cum Galbenul Verii e opusul Albastrului Iernii).

The Directions
Colturile Pentagramei corespund cu cele Patru Directii si Sus. Din nefericire, sunt multe feluri in care directiilor pot fi asociate. Cel mai comun aranjament folosit in Renastere este: Apa=Vest, Aer=Sud, Foc=Est, Pamant=Nord, care face perspectiva de sus catre Nord-Est. Alta metoda este sa le asociem pe baza Ciclului Organic si miscarea Soarelui  (Aer=Ud=Dimineata=Est, Foc=Fierbinte=Pranz=Sud, Pamant=Uscat=Seara=Vest, Apa=Rece=Noapte=Nord). (Cu aceste asocieri perspectiva este sub Piramida spre Nord-Est.) Ptolemeu le asociaza pe baza celor Patru Vanturi si Calitatile lor (care dau Apa=Rece=Nord, Aer=Ud=Vest, Foc=Fierbinte=Sud, Pamant=Uscat=Est). (Cu aceste asocieri pespectiva este deasupra Piramidei spre Sud-Est.)
Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica