referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

Catastrofele naturale

Categoria: Referat Geografie

Descriere:

Musonul (arabă "mausin" = "anotimp) Este un vânt peramnent care suflă pe teritoriul Asiei de sud (India, partea vestică a peninsulei Indochina, Bangladesh, Birmania, Indonezia) ÅŸi Oceanul Indian ajungând iarna până la coasta de nord a Australiei, ÅŸi coasta estică a Africii (Madagascar ÅŸi Mozambic) deviază spre vest Alizeele ÅŸi conturbă calmul ecuatorial...

Varianta Printabila 


1

Catastrofele naturale

 

 

Catastrofele naturale sunt schimbări cauzate de natură a suprafeţei pămntului, a atmosferei, care influenţează la rndul lor biosfera (vieţuitoarele din regiune).

Pentru analizarea catastrofelor naturale trebuie luate n vedere anumite componente cauzale ca:

 

    * Creşterea exponenţială a numărului populaţiei globului terestru

    * Ridicarea nivelului de trai a populaţiei cu acumulare de valori, ce duce la pierderi economice mai mari n cazul catastrofelor

    * Concentraţia mare a populaţiei n anumite regiuni (Tokio 30 milioane loc.) ridică de asemenea gradul pierderilor umane

    * Industrializarea zonei de coastă, sau turismul n regiunile expuse catastrofelor (Florida)

    * Prin anumite construcţii, ca diguri limitnd zona inundabilă pe cursul unui ru

    * Schimbarea climatică la care după anumite studii ar contribui şi lipsa suficientă de protecţie a mediului nconjurător (ecologie).

 

Exemple de catastrofe naturale

 

    * Cicloanele n regiunile unde bntuie musonul uraganul, taifunul pot produce catastrofe naturale

Musonul (arabă "mausin" = "anotimp) Este un vnt peramnent care suflă pe teritoriul Asiei de sud (India, partea vestică a peninsulei Indochina, Bangladesh, Birmania, Indonezia) şi Oceanul Indian ajungnd iarna pnă la coasta de nord a Australiei, şi coasta estică a Africii (Madagascar şi Mozambic) deviază spre vest Alizeele şi conturbă calmul ecuatorial.

 

    * Pe cnd Musonul de vară suflă dinspre Oceanul Indian, aducnd pe teritoriul Asiei de sud umezeală, cu ploi bogate care asigură agriculturii 2 - 3 recolte pe an. In această regiune geografică trăind 2/5 din numărul populaţiei globului.

      Dar n acelaşi timp Musonul de vară poate creşte ca intensitate transformndu-se n cicloane ce produc adevărate catastrofe naturale.

    * Musonul de iarnă durează 6 luni, cealaltă jumătate a anului (octombrie - aprilie) schimbndu-se raportul de presiune atmosferică, -şi schimbă direcţia suflnd dinspre uscat spre ocean, aduce secetă, influenţnd direcţia Alizeelor (Pasat) şi calmul ecuatorial de pe teritoriul Africii de est (regiunea pădurilor tropicale), unde spre deosebire de Asia, vntul traversnd Oceanul Indian va deveni un vnt umed ce aduce ploi.

 

* Tsunami sau valul mareic reprezintă o undă energetică de tip mecanic ce se propagă prin apa oceanelor, ca urmare a producerii unor erupţii subacvatice sau a unor cutremure submarine sau de coastă foarte puternice (7-9 grade pe scara Richter).

 

Valul tsunami (din limba japoneză: val de port) se propagă diferit faţă de valul obişnuit. n larg, la ape adnci, valul mareic prezintă viteze foarte mari: de la 300m/s la 700m/s, şi se propagă n toată masa apei (pe toata adncimea oceanului), nu doar la suprafaţă, ca valul obişnuit, creat de vnturi. nălţimea lui variază de la cteva zeci de centimetri pnă la cţiva metri. El se nalţă spre coastă, căpătnd aspectul unui mal teşit, măturnd n continuare fundul oceanului, pentru ca la mal să se manifeste ca un zid de apă care năvăleşte pe uscat.

 

Semne de coastă la apariţia unui tsunami

 


1

La nceput, apa oceanului se retrage ca din senin. La orizont apare un mic "zid de apă" sau nişte "vălurele", dispuse unele peste altele, ce se reped spre uscat. Apa ocupă cu viteză spaţiul gol creat, şi intră cu viteză mare pe plajă.

 

    * Cutremurele de pămnt pot produce de asemenea pierderi mari materiale şi de vieţi omeneşti

Cutremur sau seism sunt termenii folosiţi pentru mişcările pămntului, ce constau n vibraţii originate n zonele interne ale Terrei, propagate n formă de unde prin roci. Aceste vibraţii rezultă din mişcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

 

n unele ţări, cuvntul cutremur este folosit doar pentru acele mişcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore şi seism sau mişcări seismice pentru cele care trec neobservate.

 

Scara seismologică a lui Richter este o scală logaritmică, care este folosită pentru a evalua intensitatea cutremurelor.

 

    * Vulcanismul cu toate formele sale este un factor determinant al catastrofelor

Vulcanii sunt rezultatul proceselor geodinamice ale vulcanismului, ce au loc şi pe celelalte corpuri din sistemul solar, nu numai pe pămnt, ca vulcanii cunoscuţi pe lunile planetelor (Io - satelitul lui Jupiter sau Triton - satelit al lui Neptun) sau vulcanii stinşi de pe planetele Marte şi Venus.

Activitatea vulcanilor pot produce catastrofe naturale semnalate n istorie, sau pot influenţa clima pămntului prin cantităţile mari de gaze şi cenuşă vulcanică produsă de vulcanii activi.

n acelaşi timp activitatea vulcanică are şi efecte pozitive prin crearea unor soluri fertile, prin rocile nou formate din care rezultă materiale de construcţie; de asemenea energia geotermică este tot mai folosită la ncălzire, sau vulcanii sunt atracţie turistică.

Un produs de asemenea important al vulcanismului sunt mineralele utile importante mineritului.

O zecime din din populaţia globului terestru trăiesc n zona de influenţă a vulcanilor activi.

Obsevatoare ţin sub supraveghere permanentă aceşti vulcani activi, nregistrnd şi analiznd activitatea lor, aceste date servind n prognoza activităţii vulcanului şi alarmă n cazul unei erupţii probabile.

 

    * Seceta sau inundaţiile care se repetă aproape periodic n anumite regiuni ale globului

 

Seceta este o stare extremă, caracterizată prin faptul că o anumită regiune suferă din cauza lipsei necesarului de apă. Seceta poate fi clasificată ca:

    - Secetă meteorlogică cnd domneşte o perioadă mai lungă de timp lipsa completă a precipitaţiilor sau cnd precipitaţiile cad n cantităţi foarte mici.

    - Secetă agricolă cnd există o cantitate insuficientă de apă necesară agriculturii (provenită din precipitaţii sau ape freatice)

    - Secetă hidrogeologică cnd scade substanţial nivelul pnzei de ape freatice (rezervorul de apă subterană), nivelul apelor curgătoare şi al celor stătătoare.

 

Urmări ale catastrofelor naturale

 

    * Dispariţia dinozaurilor

    * Dispariţia unor civilizaţii istorice, sau a continentului Atlantida

    * In prezent catastrofele naturale ca tsunami, cutremurele, inundaţiile şi erupţiile vulcanice, seceta cauzează pe lngă pierderile umane şi ajungerea unor populaţii la limita sărăciei.

 

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica