referat, referate , referat romana, referat istorie, referat geografie, referat fizica, referat engleza, referat chimie, referat franceza, referat biologie
 
Informatica Educatie Fizica Mecanica Spaniola
Arte Plastice Romana Religie Psihologie
Medicina Matematica Marketing Istorie
Astronomie Germana Geografie Franceza
Fizica Filozofie Engleza Economie
Drept Diverse Chimie Biologie
 

John Keats

Categoria: Referat Engleza

Descriere:

Apoi, s-a înscris pe listele de infirmieri ale spitalelor londoneze, unde trebuia sa supervizeze incizarea plagilor pacientilor. Succesul, însa, a sosit nesperat si în circumstante complet atipice; s-a împrietenit cu editorul revistei culturale, n. trad. Examinatorul (n.a. The Examiner), Leigh Hunt, pe când înca activa ca infirmier la Londra, editor care i-a facut cunostinta cu Percy B. Shelley, un alt poet de succes al vremii sale...

Varianta Printabila 


1

DESI UN MARE POET JOHN KEATS A TRAIT IN MIZERIE

 


La data de 3 februarie 1821, poetul londonez din Hampstead, John Keats, prezenta tuberculoza īn stare agravata, tusind acut si scuipānd sānge aproape spontan; realizase faptul ca aceasta avea sa fie ultima sa zi de viata, fiind constient de acest aspect precum a fost si fratele sau, Tom, īn pofida grijii pe care logodnica si vecina sa, Fanny Brawne, i-a demonstrat-o īn tot acest rastimp, precum si īn pofida calatoriei sale pāna īn Italia, īntreprinsa exclusiv īn speranta ca se va īnsanatosi. Desi doar 25 de ani de viata i-au fost haraziti, acestia au fost niste ani miraculosi, īncepānd cu majoratul acestuia, deoarece a reusit sa se impuna ca poet national, pe drept cuvānt, īnfruntānd multe dificultati de ordin pecuniar si familial, chiar.

 

Temperamentul sau sangvinico-coleric, pe de alta parte, i-a atras „faima” de bataus al scolii sale, dat fiind faptul ca mereu reusea sa se implice īn astfel de „scene”, īnsa era doar pe cale de a-si descoperi marea pasiune biunivoca: poezia si teatrul, ca elemente artistice complementare. Aspectele sale financiare, problematice de altfel, nu au fost nicicānd rezolvate, mai mult decāt orice, aducāndu-i lui John Keats subzistenta, dat fiind faptul ca un executor testamentar nescrupulos i-a īmpiedicat pe toti fratii Keats sa īsi exercite dreptul legal la mostenire, desemnāndu-l pe John, dintre cei cinci frati Keats, unui chirurg londonez obscur, cu care a fost nevoit sa lucreze, īn calitate de asistent, pāna īn decursul anului 1814.

 

Apoi, s-a īnscris pe listele de infirmieri ale spitalelor londoneze, unde trebuia sa supervizeze incizarea plagilor pacientilor. Succesul, īnsa, a sosit nesperat si īn circumstante complet atipice; s-a īmprietenit cu editorul revistei culturale, n. trad. Examinatorul (n.a. The Examiner), Leigh Hunt, pe cānd īnca activa ca infirmier la Londra, editor care i-a facut cunostinta cu Percy B. Shelley, un alt poet de succes al vremii sale.

 

Primul poem al lui J. Keats īnca nu aparuse pāna ce acesta īmplinise 18 ani, debutānd la exact aceeasi data (3 februarie), īnsa īn decursul anului 1816, cu cāteva poeme obscure, dar infinit largite ca expresivitate. Īn anul imediat urmator, John īsi lanseaza volumul n. trad. Poemele (n.a. The Poems), devenind īn scurt timp, exeget al sonetului de inspiratie romantica si īncercāndu-si talentul cu poeme epice, precum a fost cazul faimosului n. trad. Hyperion (n.a. idem)

 

Anii 1818 si 1819 au fost ani ai agoniei pentru John Keats, „luceafarul” genului liric britanic, deoarece dupa decesul lui Tom Keats, saracia l-a acaparat complet, iar sanatatea i s-a subrezit īn mod accentuat. Unica alinare a reprezentat-o Fanny Brawne, de care s-a īndragostit nebuneste, sfārsind prin a se logodi cu ea, dar nu si prin a se casatori, de vina fiind tot limita subzistentei la care se afla poetul. Perioada ianuarie – septembrie 1819 a fost, probabil, cea mai stralucita din īntreaga cariera scurta, dar „furtunoasa” a lui John Keats, reusind sa compuna opere literare remarcabile, precum: n. trad. Oda unui ulm grecesc (n.a. Ode to a Grecian Ulm), n. trad. Oda unei pasari cāntatoare (n.a. Ode to a Nightingale) si balada  Frumoasa doamna din Sans Merci, n. trad. (n.a. La Belle Dame Sans Merci).

 

Surse: Historychannel.Com, Spartacus.Schoolnet.Co.Uk, Englishhistory.Net

Referat oferit de www.ReferateOk.ro
Home : Despre Noi : Contact : Parteneri  
Horoscop
Copyright(c) 2008 - 2012 Referate Ok
referate, referat, referate romana, referate istorie, referate franceza, referat romana, referate engleza, fizica