ANALIZATORUL VIZUAL (Ochiul)

Anatomia globului ocular (GO)

 • Subsistemul periferic – de receptie, format din globul ocular si anexele acestuia

 • Subsistemul de transmitere a imaginii vizuale:

 • Subsistemul de integrare a imaginii vizuale – aria corticala, campurile 17, 18, 19 ale lui Brodman

  Anatomia globului ocular si a anexelor (subsistemul de receptie)

  Conjunctiva

 • In periferie, in fundurile de sac = periferica  semn obiectiv major al unei conjunctivite

 • In vecinatatea limbului sclero-cornean = hiperemia conjunctivala perilimbica perikeratica – semnul obiectiv major al unei Iridociclite sau atac de glaucom • Aparatul lacrimal, care este format din:

 • Sistemul muscular extrinsec, este format din:

 • Orbita – cavitate osoasa care adaposteste GO

  Globul ocular

 • Stratul extern – de invelis

  Corneea

 • Tunica vasculara – Uveea, este formata din trei elemente:

 • Tunica nervoasa – Retina

 • Anterior

 • Posterior

  Refractia oculara

 • Sferice – in care imaginea unui punct din spatiu este un punct pe retina, pentru ca exista aceiasi refringenta in toate meridianele corneei. Se corecteaza cu lentile sferice convergente sau divrgente

 • Hipermetropia – imaginea razelor se formeaza in spatele retinei.

  Hipermetropia


  ani

  3

  12

  45

  70

  D

  20

  12

  3,5

  0   

  Miopia

 • papilei: coroidoza miopica peripapilara si conusul miopic – subtierea retinei si coroidei in vecinatatea papilei n. optic

 • maculei: dupa 60 de ani bilateral se face o impregnare pigmentara a maculei – pata Fuchs, care este cauza principala de scadere a vederii la miopii in varsta

 • oro-serrata: leziuni predispozante pentru dezlipirea si ruptura retiniana – fotocoagularea cu laser limiteaza dezlipirea de retina

  Vicii de refractie compuse – Astigmatismul

 • Simplu – intotdeauna un ax este emetrop, al doile ax poate fi hipermetrop astigmatism simplu hipermetropic sau al doilea ax este miop astigmatism simplu miopic

 • Compus: ambele axe sunt + Astigmatism compus hipermetropic, sau - Astigmatism compus miopic

 • Mixt

  Prezbiopia

  Tulburari patologice ale acomodatiei

 • Astenopatia acomodativa – oboseala acomodatiei la hipermetrop (fara corectare – se trateaza prin corectie optoca dupa paralizia acomodatiei) sau prezbiop

 • Spasmul acomodativ – trebuie purtata lentila de + chiar daca pacientul vede mai bine cu –

 • Paralizia acomodatiei – prin tratament cu Atropina


  Culorile


  Ochiul poate vedea 7 milioane de culori. Anumite culori pot irita ochii si pot cauza dureri de cap .Alte culori sau combinaţii de culori sunt liniştitoare. Deci folosirea corecta a culorilor poate mari productivitatea, minimaliza obosirea vizuala si pot relaxa intreg corpul.

  Culoarea regilor era purpuriu. Pentru persoanele importante, se desfăşoară covoare roşii. In unele culturi se credea ca anumite culori aveau puteri energizante sau vindecătoare. De exemplu, o pictura a lui Jan Van Eyeck (1434) descrie o mireasa in perioada Renascentista

  Purtând o rochie verde ,arătând, astfel dorinţa si posibilitatea de a purta copii. Omul Verde era zeul fertilităţii in cultura celta. Verdele era o culoare sacra pentru egipteni, reprezentând speranţa si bucuria primăverii.

  Culorile dau anumite stări camerelor . Culorile reci fac camerele sa para mai mari si aduc un sentiment de calm . Culorile calde fac camerele mari sa fie mai confortabile si mai călduroase. Se crede ca e vopsirea sufragerie in negru va face mesele mai plăcute.

  Verdele duce la vitalitate ,si se recomanda vopsirea camerei copiilor in aceasta culoare, dând copiilor un plus in activităţile lor.

  Restaurantele nu vopsesc niciodată buradaria in roşu deoarece se pare ca aceasta va duce la o stare de enervare a bucătarului. Centrul neliniştii din creier este activat de galben. “La copii aceasta va duce la planşete , iar la adulti ,va duce la enervare” declara Carlton Wagner, directorul Institului pentru Studierea Culorilor Wagner.

  Albastru va face o persoana mai atenta la trecerea timpului, si astfel, de exemplu , vor petrece mai puţin timp mâncând. Pentru persoanele care adorm mai greu, se recomanda culori ca roz pal, verde , albastru si roşu pal. Despre culori:

  VERDE


  GALBEN

  Un studiu a arătat ca majoritatea copiilor folosesc galben si maro pentru a desena supărarea. Un studiu pe copii cu vârste mai mici de 7 ani a arătat ca majoritatea aleg jucării de culori pure , nu pastelate. Alt studiu a schimbat culoarea mâncării, dar a arătat ca oamenii nu doreau sa mănânce carne gri si salata purpurie. Aceasta a arătat ca oamenii vor ca lucrurile sa fie colorate cum ar trebui sa fie.

  O lucrare, a studiat 65 de studenţi care au cumpărat schiuri acvatice .Etichetele de avertizare au fost de mai multe culori. Rezultatul la crestera probabilitatii de rănire la produsele cu avertizări scrise cu roşu, verde si negru.

  O firma comercializează lentile de contact rosii pentru gaini deoarece studii medicale au arătat ca găinile care vad roşu in timpul zilei sunt mai fericire si mananca mai putina hrana. Purtătorul de cuvânt al firmei a apreciat ca lentile vor imbunatati recolta de oua cu 600 milioane $ pe an.

  Spitalele folosesc albastru si purpuriu in sălile de aşteptare pentru a ajuta la calmarea pacienţilor.


  Vederea Stereoscopica

  Oamenii si celelalte animale care sunt capabile sa focalizeze ambii ochi asupra unui singur obiect sunt capabile de vedere stereoscopica, care este fundamentala pt o percepţie mai adânca a lucrurilor. Principiul consta in prezentarea unei imagini din doua unghiuri , puţin diferite, pentru ca apoi ochiul sa contopească aceste imagini intr-o singura imagine tridimensionala.

  Una din categoriile de imagini stereoscopice sunt numite autostereograme, care nu necesita intrumente speciale pt a fi vizualizate, si au putut fi realizare cu ajutorul graficii pe calculator. Doua imagini ,reprezentand ochiul stang, respectiv drept , sunt suprapuse .Vazuta normal , imaginea rezultata arata ca un model abstract. Imaginea tridimensionala apare atunci cand ocii privitorului sunt focalizati ,si de exemplu , doua puncte diferite sunt suprapuse, si se vede numai unul .


  Defecte de vedere

  Cele mai comuna tulburare a vederii este cauzata de cristale sau alte mici corpuri opace ce blocheaza o parte a irisului, si deobicei sunt indepartate dupa putin timp.

  Opacitatile mai serioase sunt numite cataracte, si sunt rezultatul unor raniri mecanice, batranete, sau deficiente in alimentatie. Opacitatea corneei poate cauza deasemenea obstructurarea vederii, dar aceasta poate fi reparata prin transplantul unei sectiuni currate de cornee de la o alta persoana.


  Deformari

  Miopia este cauzata de lipsa simetriei a globului ocular, sau lipsa abilitatii muschilor oculari de a schimba forma lentilelor , pentru a focaliza corect imaginea pe retina .Miopia poate fi corectata prin folosirea lentilelor biconcave. Presbitismul, este cauzat de pierderea elasticitatii ochiului odată cu înaintarea in vârsta, apare de obicei după vârsta de 50 de ani , si poate fi corectata prin purtarea unor ochelari cu lentile convexe. Strabismul poate fi corectat pin purtarea unor lentile speciale, dar in stadii avansate, este necesara o operaţie asupra muşchilor oculari. Ambliopia este o slăbire a vederii, fără o avarie fizica a ochiului, si poate fi cauzata de abuzul de droguri, alcool , tigări ,sau poate fi cauzate de isterie.


  Daltonismul

  Este cauzat de un defect congenital in retina , sau pe o portiune a nervului optic.


  Orbirea

  Presiunea pe nervul optic poate cauza orbirea. Desprinderea retinei din interiorul globului ocular poate cauza orbire, pentru ca retina va iesi din cadrul imaginii formate de lentile. Corectarea permanenta a acestui defect se face numai prin operatie  Bibliografie:

  Microsoft® Encarta® 99 Encyclopedia

  Benton, William. Ed. Encyclopedia Britannica. Vol. 6. Chicago. 1961. 54“Choosing Color: Guidelines to Give You Bright Ideas.” Yahoo. 20 November 1998.

  Morton, J.L. “Color and Appetite Matters.” Yahoo. 6 November 1998. Morton, J.L. “Color and Culture Matters.” Yahoo. 6 November 1998.

  Nassau, Kurt. Experimenting with Color. New York. 1997.

  The Science of Light and Color. Yahoo. 20 November 1998.

  Van De Water, Ana. “Moody Blues: Room Colors Affect Emotions.”

  Cele mai ok referate!
  www.referateok.ro