STRUCTURA SISTEMELOR TEHNICE

Sistemele sunt creatii tehnice complexe care lucreaza cu o precizie ridicata, constituite din repere ce se conjuga intre ele in mod bine determinat, in vederea indeplinirii unui scop tehnologic final. ( ex: masini, agregate si mecanisme)
Masinile sunt sisteme tehnice formate din unul sau mai multe elemente ce realizeaza intre ele miscari relativ bine determinate si care sunt utilizate fie pentru transformarea energiei dintr-o forma in alta, dintre care una este energie mecanica, fie pentru executarea unui lucru mecanic util. In primul caz poarta numele de masini de forta, iar in cel de-al doilea se numesc masini de lucru.

 • masinile de forta:
 • motoare – transforma energia dintr-o forma anumita in energie mecanica;
 • generatoare – transforma energia mecanica in alte forme de energie ;
 • masinile de lucru:
 • de prelucrare – ele modifica forma , dimensiunile si aspectul unor corpuri;
 • de transport – sunt folosite pentru deplasarea unor corpuri;
 • Agregatele sunt sisteme tehnice alcatuite din unitati functionale distincte sau grupuri de masini cuplate intre ele, dintre care cel putin una este o masina de forta, celelalte putand fi masini de lucru ( ex: grupul motor-compresor, turbogenerator, strungul, etc.)
  Mecanisme sunt sisteme tehnice ale caror elemente au miscari determinate si periodice daca se imprima miscare de catre un element numit “conducator” fata de un element fix (piesa de baza a masini). Ele au ca scop transmiterea sau transformarea miscarii.
  Dupa felul transmiterii miscarii intre elementele conducatoare si cele conduse se deosebesc trei cartegorii de mecanisme:

  Elemente cinematice sun corpuri sau piese legate intre ele prin cuple ( legaturi) cinematice in scopul transmiterii miscarii si fortei. In teoria mecanismelor notiunile de “element cinematic” si “organ de masina” sun sinonime.
  Dispozitivele sunt ansambluri de piese legate intre ele, astfel incat sa indeplineasca un anumit rol functional din cadrul unui sistem tehnic. Dupa functiile pe care le indeplinesc, dispozitivele pot fi :

  Organele de masini sunt parti componente ale unei masini, agregat, mecanism sau dispozitiv, formate dintr-un singur corp solid (surubul) sau mai multe corpuri asamblate care indeplinesc o functiune anumita ( piston, lagar) ce pot fi calculate si proiectate separat de un ansanblu din care vor face parte.

   

  Schema de principiu a unui sistem tehnicà

   

  CLASIFICAREA SI ROLUL ORGANELOR DE MASINI

   

  – mobila(lagare, arbori, osii);

   

   

   

  ASAMBLARI SI ORGANE DE ASAMBLARE

              Asamblarea este operatia de reunire, intr-o succesiune bine determinata a elementelor constituente ale unui sistem tehnic, in scopul de a indeplinii cerintele tehnologice inpuse.      
  Rezultatul fizic al operatiei de asamblare poarta numele tot de asamblare.


  Asamblari

  NEDEMONTABILE

  PRIN NITUIRE

  PRIN SUDARE

  PRIN LIPIRE

   

  PRIN PRESARE

  DEMONTABILE

  PRIN FILET

  CU PENE

  CANELATE

  CU ELEMENTE ELASTICE

   

  ASAMBLARI NEDEMONTABILE

      ASAMBLARI NITUITE
  Asamblarea prin nituire este operatia prin care doua sau mai multe table sau alte profile subtiri, se imbina nedemontabil prin intermediul organelor de masini numite nituri.
  Clasificarea asamblarilor nituite se face dupa diferite criterii, astfel:

  Avantajele imbinarii prin nituire:

  Dezavantajele, comparativ cu procedeul de sudura sunt:

  ASAMBLARI SUDATE
   Sudarea este operatia prin care se realizeaza imbinarea nedemontabila a doua sau a mai multor piese metalice, cu sau fara material de adaos, prin topire sau prin presiune.
  Cordonul (cusatura)de sudura rezultat, se formeaza ca urmare a solidificarii baii de metal topit din zona supusa incalzirii, aflata in vecinatatea marginilor pieselor. Cordonul de sudura este rezultatul fortelor de atractie moleculara ce se manifesta intre materialele supuse sudarii in zona de contact, ca urmare a incalzirii locale, a presiunii sau a combinatiei intre aceste metode.
  Socul termic din zona de imbinare a pieselor sudate, modifica compozitia chimica, respectiv structura metalurgica a imbinarii si provoaca tensiuni remanente, factori ce favorizeaza ruperea fragila.

  ELEMENTE CARACTERISTICE COMPORTARII
  CONSTRUCTIILOR SUDATE

   

  CLASIFICAREA ASAMBLARILOR SUDATE :


  Avantajele imbinarii prin sudare:

  Dezavantajele imbinarii prin sudare:


  ASAMBLARI PRIN LIPIRE

  Asamblarea prin lipire este operatia de imbinare a doua sau mai multe piese confectionate din acelasi metal sau din materiale diferite cu ajutyorul unui “material de aport’ de temperatura mai joasa a materialului pieselor de imbinat.
  Materialul de apor are compozitia chimica diferita de cea a materialului de baza si patrunde prin difuziune moleculara in structura acestuia. Astfel se formeaza la nivel local solutii solide ce determina lipirea, datorita fortelor de coliziune intermolecxulara dintre cele doua materiale.
  Lipiturile metalice se clasifica in functie de rezistenta mecanica si temperatura de topire a aliajului de lipit, astfel:

  Avantajele imbinarilor prin lipire sunt:

  Dezavantajele imbinarilor prin lipire sunt:

  Cele mai ok referate!
  www.referateok.ro