1
               Īntre creaţiile poporului nostru, basmul este unic prin valoarea etica si estetica, prin bogăţia lui de idei si prin lumea fabuloasă pe care o creează.
               Basmul este opera epica de mare īntindere in care īntāmplările reale se īmpletesc cu cele fantastice fiind săvārşite de persoane cu puteri supranaturale care reprezintă forţele binelui şi al răului. Din confruntarea lor ies īnvingătoare forţele binelui  pentru ca reprezintă idealurile omului si ale comunităţii in care trăieşte.
                „Prāslea cel voinic şi merele de aur” este un basm popular care face parte din volumul „Legendele si basmele romānilor” in care Petre Ispirescu a cules şi a inclus mai multe basme populare.
                 Caracterul epic este dat de folosirea naraţiunii ca mod de expunere şi prin modul indirect de a exprima ideile şi sentimentele cu ajutorul acţiunii şi al personajelor.
                 Īntāmplările reale şi cele fantastice se īmpletesc īntr-o ţesătură epica bine motivată. Īn general lumea basmului este dominată de īntāmplări fantastice, nelipsind īnsă cele reale. Īn „Prāslea cel voinic şi merele de aur” reală este existenţa unui īmpărat, a celor trei fiice şi a fiilor. Majoritatea īntāmplărilor sunt fantastice: Prāslea se luptă cu zmeii care furaseră merele de aur, ajunge pe tărāmul celălalt, este adus de o zgripţuroaica pe pămānt.
                Ca şi īn alte basme există personaje reale şi personaje fantastice. Cele reale sunt īmpăratul, fiii şi fetele, iar cele fantastice sunt zmeii, zgripţuroaica şi puii ei. Personajele se grupează īn jurul relaţiei bine-rău. Prāslea īmpăratul şi fetele sunt personaje pozitive. Prāslea are şi puteri supranaturale: se transformă in flacără īn timpul luptei, are o forţă neobişnuită, īşi taie carne pentru a hrăni zgripţuroaica. Zmeii şi fraţii lui Prāslea reprezintă forţele răului şi īn final sunt pedepsiţi.
                Reale sau fantastice personajele basmelor devin simboluri ale realităţii. Prāslea este idealul de dreptate şi cinste, zmeii şi fraţii reprezintă viclenia, răutatea şi violenţa.
                Īn basmul „Prāslea cel voinic şi merele de aur” spaţiul şi timpul sunt precizate foarte vag. Timpul este nedeterminat, īndepărtat, fabulos. Spaţiul este real (gradina, palatul), dar şi ireal (tărāmul celălalt).
                  Ca structură basmul se bazează pe un model unic. Are loc o intervenţie care destabilizează ordinea existenţei oamenilor, intervine eroul care īşi asumă o misiune, trece prin mai multe probe şi īn final iese biruitor.
                  Tot de structura basmului ţin formulele narative de īnceput, mediane şi finale. Formula de īnceput „a fost odată” ne introduce īntr-un timp fabulos şi anticipează īntāmplările neobişnuite. Formula de īncheiere „şi-am īncălecat pe-o şa …” marchează sfārşitul acţiunii şi revenirea la realitate īntr-o notă de veselie şi optimism.
                 Īn basm se observa preferinţa pentru cifra magică trei (trei fii, trei zmei).
                  Un element fantastic este metamorfoza personajelor sau a obiectelor (Prāslea se transformă īn flacără)
                   Fiind o creaţie populară basmul „Prāslea cel voinic şi merele de aur” are caracter anonim, oral şi colectiv.
                  Se folosesc elemente ale limbii populare, multe expresii, proverbe, zicători.
Opera literară „Prāslea cel voinic şi merele de aur” ilustrează trăsăturile caracteristice basmului popular.

                 

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro