1 Basmul

Basmul este o creaţie populară īn proză de mari dimensiuni īn care se povestesc īntāmplări cu caracter fantastic la care iau parte personaje cu īnsuşiri supranaturale reprezentānd forţele binelui şi ale răului.
Creaţia ... este un basm şi are trăsături prin care se deosebeşte de alte specii literare.
1.    Basmul are o structură tradiţională: īntotdeauna se povestesc anumite īntāmplări la care iau parte aceleaşi tipuri de personaje.
2.    Īntāmplările se petrec īntotdeauna demult, īntr-o īmpărăţie.
3.    Orice basm are o formulă tipică, de īnceput, „a fost odată ca niciodată...”, ce marchează intrarea īntr-o lume fabuloasă īn care totul este posibil.
4.    Orice basm īncepe cu o lipsă: ...
5.    Apariţia eroului este precedată īntotdeauna de alte īncercări nereuşite: ...
6.    Personajul principal al basmului este īntotdeauna un tānăr cu īnsuşiri deosebite pe care nu le dezvăluie de la īnceput. El pleacă īntr-o călătorie iniţiatică, pe parcursul căreia īntālneşte nişte obstacole pe care le depăşeşte rānd pe rānd.
7.    Acţiunea basmului se petrece īntotdeauna pe două tărāmuri: īn lumea noastră şi pe tărāmul celălalt unde totul este posibil.
8.     Forţele binelui se īnfruntă īntotdeauna cu forţele răului, aparent mai puternice şi mai numeroase, pe care le īnvinge, demonstrāndu-se astfel īncrederea omului din popor īn victoria binelui.
9.    Personajul de basm are nişte ajutoare: unele aparţin lumii reale, altele aparţin lumii fantastice. El are īntotdeauna de īndeplinit o misiune. Īmplinirea ei nu īnseamnă sfārşitul īntāmplărilor.
10.    Trăsătura definitorie basmului constă īn prezenţa elementelor fantastice. Apar astfel īntāmplări fantastice, personaje fantastice, personaje umane cu īnsuşiri supranaturale şi obiecte fantastice.
11.    Īn orice basm apare falsul erou sau impostorul: ...
12.    Adevărul iese īntotdeauna la ivială, vinovaţii sunt pedepsiţi şi totul se termină cu o nuntă.
Īn ceea ce priveşte constructia basmului, trebuie menţionată gradarea acţiunii care creşte treptat īn intensitate.
Basmul povesteşte nişte peripeţii fantastice din care se desprinde concepţia de viaţă a poporului. Basmul este īn acelaşi timp poezia dorinţelor īmplinite pentru că tot ce nu este posibil īn lumea reală devine realizabil īn basm.
Stilul se caracterizează prin oralitate, realizată prin mai multe mijloace artistice: cuvinte şi expresii populare(...), regionalisme(...), propoziţii interogative şi exlamative(...) şi dialoguri(īntre ... şi ...).
Basmul se īncheie cu o formulă tipică, ..., ce marchează ieşirea din lumea fantastică.
Este utilizat limbajul popular īn variant lui solemnă. Limba basmului se caracterzează prin energia şi simplitatea expresivităţii.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro