1                              Canele si catelul
                                       de Grigore Alexandrescu


Grigore Alexandrescu este unul dintre scriitorii reprezentanti ai epocii de dinaintea Revolutiei de la 1848,in opera caruia elementele romantice se imbina cu cele clasice.A ramas in constiinta posteritatii prin fabulele sale in care ,indirect,a luat atitudine fata de moravurile societetii timpului sau.
Fabula este o opera epica in proza sau in versuri cu character satiric sau moralizator in care autorul critica anumite defecte omenest, punand intamplarile pe seama animalelor a plantelor sau a unor obiecte.
O astfel de creatie literara este si’’Cainele si catelul’’. Este o opera epica,deoareceeste povestita o intamplare ,pus ape seama animalelor,iar firul narativ se desprinde din dialogul dintre personaje.
Timpul actiunii este bine precizat, fiind fixat prin adverbul ’’deunazi’’, adica perioada in care poetul traieste.
Convorbirea diontre cainele Samson si catelul Samurache inprezenta unui bou, formeaza prima parte a poeziei,iar ultima-alcatuita din doua versuri-constituie morala.
Poezia incepe direct cu afirmatiile ipocrite ale dulaului despre egalitatea intre toate dobitoacele,acesta exprimandu-si dezaprobarea fata de cei care se lauda cu originea lor nobila.’’Cat ini sunt de urate unele dobitoace/cum lupii ,ursii,leii shi alte cateva,/Care cred despre sine ca pretuiesc ceva.’’ Samson considera ca egalitatea este expresia progresului.El afirma ca se bucura atunci cand cel mai umil dintre caini i se adreseaza prin cuvinte simple.
Interventia autorului completeaza portretul cainelui evidentiind forta lui fizica si important ape care si-o da facand declaratii nesincere despre eelitate:’’Asa vorbea deunazi cu un bou oarecare/Samson,dulau de curte ce latra foarte tare.’’
Samurache isi depaseste timiditatea ,crezand ca declaratiile auzite sunt spuse din toata inima si se grabeste sa-si exprime iubirea fata de bou si fata de Samson.Catelul isi manifesta sentimentela prin vorba pline de caldura. Simpatia pentru cei doi se sublimeaza prin cuvintele’’minunata’’,’’cinstesc’’ ,’’fratii mei’’.
Samson raspunde cu indignare si-l ameninta pe samurache pentru ca a indraznit sa sa considere egalul lor.Antiteza dintre ideile sustinute si cea ce crede in relitate Samson despre egalitate,sa subliniaza prin afirmatia ca ii uraste pe cei care se cred superior lui , ca vrea egalitate cu ei , dar nu cu aceia neinsemnati.Ultimile doua versuri constituie morala intregii fabule, ironizand pe cei care afiseaza idei democratice,dar nu le respecta in relatiile cu oamenii simplii si slabi.Precizarea’’intre noi’’dezvaluie sunsul alegoriei :intamplarea prezentata se petrece defapt in lumea oamenilor.
Omul modest este reprezentat de catelul Samurache-diminutivul avand o importanta deosebita in precizarea categoriei sale sociale.
Demagogul care uramareste sa devina sa devina egal cu cei puternici este reprezentat de dulaul Samson –numele propriu amintind de un personaj biblic.Mentiunea’’ce latra foarte tare’’ rezuma calea obisnuita folosita de toti demagogii :discrursurile inflacarate si nesincere.
Categoria oamenilor insensibili,incapabile de a se afirma prin ceva este simbolizata de’’un bou oarecare’’.
Versurile lungi sau scurte,cum masura inegala si rima,in general, imperecheata ,servesc cel mai bine intentiilor poetului de a realiza interferenta lumii umane cu cea animaliera prin diferite mijloace.
Intrunind toate aceste trasaturi , opera literara’’Cainele si catelul’’ se incadreaza in specia literara numita fabula.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro