1                                                   Semnificatia culorilor

Tot ce ne īnconjoară are o culoare, un parfum sau un sunet. Am fost tentaţi deseori să ne īntrebăm care este culoarea care ni s-ar potrivi...şi nu am găsit īntotdeauna răspunsul sau dacă l-am găsit nu am fost īntotdeauna mulţumiţi de el. Se ştie că fiecărei persoane i se potrivesc doar anumite culori...şi asta deoarece fiecare culoare potenţează cāte un tip de personalitate. Iată cāteva din semnificaţiile culorilor:
 
Roşu -scoate īn evidenţă sensibilităţile observatorului, fiind deci o culoare foarte puternică. De aceea roşul captează foarte repede atenţia. Īn acest caz se recomandă ca persoanele care optează pentru o īmbrăcăminte de această culoare să fie stăpāne pe sine şi nu prea timide. Totodată, roşul este şi culoarea pasiunii, īnsă el nu trebuie folosit īn exces.
Roşu  are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual. El este o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operativ.
Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.
Este indicat ca atunci cānd aveţi de dus la capăt un proiect amānat să purtaţi haine de culoare roşie.
Trebuie precizat şi faptul că cuvintele si obiectele care au culoarea roşie sunt imediat observate. Ele sunt deseori utilizate in decorarea interioarelor. Se stie ca īn ceea ce priveşte maşinile exista o corelaţie intre culoarea roşie si rata furturilor. Roşu este o culoare foarte intensa care naste sentimente extreme. Hainele rosii pot da senzaţia de putere, dar şi pe cea de conflict, agresiune.
Culoarea roşie ar trebui folosită doar pentru a sublinia ceva şi nu ca o culoare principală. Incaperile īn care predomină culoarea roşie creează nervozitate. Īn īncaperile īn care se foloseşte doar sporadic roşu oamenii pierd şirul timpului, motiv pentru care se īntalneşte des in cazul casinourilor si barurilor. Şi restaurantele utilizează adesea roşu  pentru a-şi atrage clienţii şi pentru a le stimula apetitul.


            Rozul –este o culoare care īl face pe cel care īl poartă să iubească lumea, fiind deci culoarea dragostei şi totodată cea mai romantica si afectiva culoare. Totodată, rozul este şi culoarea sexualităţii. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri īn tăcere. El are rolul de a calma şi de a īmbuna sentimentele.
Studiile efectuate īn mai multe īnchisori au arătata că atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz, atitudinea agresiva se diminueaza vizibil, dar efectul nu este insă durabil. O expunere mai īndelungată la această culoare poate duce īn final la o explozie de violenţă.
De asemenea se spune că rozul decolorat este culoarea care marchează cel mai bine īnceputul marii dezvoltări intelectuale, fiind totodată şi cea mai potrivită culoare īn domeniul investiţiilor.
 
 
Verdele –este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea cāştigului financiar. Verdele are totodată şi un Se spune că persoana care-l poartă e īnclinată să ia iniţiative efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. El faciliteaza deconectarea nervoasa.. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut. Exprima concentrare, siguranta, introspectie.
Important de ştiut este faptul că verdele este culoarea potrivită hainelor ce trebuie īmbrăcate atunci cānd mergeţi să daţi un interviu pentru angajare.
Verdele este totodată şi culoarea speranţei, fiind o culoare foarte potrivită spre a fi utilizată la zugrăvirea dormitoarelor.
Se spune că verdele īnchis este culoarea care indică o concentrare puternică, dar care durează doar un moment.
 
 
Albastrul –este o culoare liniştitoare, fiind culoarea intelectualului. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri ascunse..
Această culoare favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii; indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate, meditatie. In exces, conduce la depresie. Se caracterizeaza prin profunzimea trairilor si sentimentelor. Caracteristica pentru tipul pasiv, senzitiv, perceptiv
Albastrul obişnuit marchează īnceputul contactului spiritual.
Albastrul deschis sugerează setea de cunoaştere, dar şi nevoia de odihnă şi relaxare.
Albastrul electric este culoarea care se potriveşte unei persoane care e mulţumită cu nivelul său existent de cunoaştere sau doreşte realizări intelectuale mai īnalte. Această culoare este foarte bună pentru oratori căci atrage publicul. Este totodată şi o culoare potrivită pentru un om disponibil īntotdeauna şi mai ales atunci cānd este nevoie.

1 Albastrul pulverizat este culoarea potrivită pentru un visător, pentru artistul creator, arareori preocupat de lucruri materiale.
Albastrul īnchis se potriveşte mai mult persoanelor care nu sunt satisfăcute de acţiunile altora.
Deseori albastrul se foloseşte ca o culoare neutră, pentru a produce īmbinarea mai multor culori.
 
Galbenul –este o culoare benefică, iar īn combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează si intreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare si concentrare a atenţiei, predispune la comunicativitate; dă senzaţia de caldură şi de intimitate. Galbenul este culoarea  caracteristică tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiraţie. Privită mult timp, da senzaţia de oboseală, dar īn tonuri palide este suportabilă.
 

 
Violetul –este culoarea legată de paranormal, dar este şi o culoare a suferinţei. Are un efect stimulator, neliniştitor si descurajator, dānd senzatia de gravitate. Semnificaţia psihologică este de tristeţe, melancolie.


 
Albul –semnifică vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul este culoare purităţii. Totodată, albul sugerează şi sinceritatea. Are : efecte de expansivitate, uşurinţă, suavitate, robusteţe, puritate, raceală; exprimă pace, impacare, liniste, inocenta, curatenie, sobrietate.
Utilizarea eficientă a culorilor in procesul de design al paginilor pentru Internet are urmatoarele influente:

• sporeste gradul de receptivitate, inţelegere si asimilare a cunoştinţelor de către cei ce vizualizează paginile;
• creează o stare de confort psihic, īnviorare şi bună dispoziţie;
• sporeşte calitatea şi randamentul muncii intelectuale;
• asigură diminuarea oboselii intelectuale si deconectarea nervoasă;
• facilitează percepţia vizuală, concentrarea atenţiei si memorarea;
• influenţează pozitiv starea celor ce va lecturează paginile Web.
 
 
Negrul –este o culoare care sugerează confuzie, nehotărāre, durere, despărţire. Această culoare are o vibraţie negativă. Ea are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversie; impresie de adāncime, greutate; are o semnificaţie psihoa-fectiva de tristeţe, sfarşit, singurătate, despărţire, doliu. Poate fi utilizată ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.

Movul –este culoarea indiferenţei.
 
Griul –este culoarea specifică bancherilor, finanţiştilor şi celor din domeniul asigurărilor, fiind culoarea care sugerează sprijin financiar şi putere. De aceea atunci cānd mergeţi la bancă pentru a contracta un credit(īmprumut bancar) este indicat să īmbrăcaţi haine de culoare gri, maro, albastru şi albastru īnchis.
 
Maroul –este culoarea care īnfrānge extravaganţa. Īn unele cazuri, această culoare creează o senzaţie de tensiune. Totodată maroul este culoarea pămāntului si pădurii. Este solid, de īncredere si ajută la creerea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. Este culoarea care comunică sinceritate, putere, maturitate.
 
Auriul – este culoarea perfecţiunii spirituale, culoarea sfinţeniei. Pentru a īnţelege mai bine semnificaţia acestei culori este de ajuns să ne gāndim la icoane.
 
Orange (portocaliu) - este culoarea care īndemnă la un puternic simţămānt matern, la nevoia de a oferi protecţie, fiind culoarea fericirii. Totodată, această culoare are un efect stimulator emotiv,dă senzatie de apropiere. Este o culoare sociabilă, mai activă decat galbenul, care lasă impresia de optimism, veselie, īnsă pe suprafete intinse poate fi iritant.

Cele mai ok referate!
www.referateok.ro